lördag 8 februari 2014

Recept x 3 - Besök i Runes Kitchen - 5-rätters


Har idag besök av mig gode vän Lars-Göran från Örnsköldsvik

Och idag laddar vi med en 5-rätters middag
Recepten kommer längst ner i detta inlägg:

Meny  8 feb 2014
Entrérätt - Pekingsoppa
 Matglad kamrat

Förrätt - Smörstekta Kammusslor, Sparris, rökt lax m.m. m.m.

Huvudrätt 1 - Pasta con cozze o vongole
 





Huvudrätt 2 -Hummer Canneloni - Västerbottenostgratinerad



Men en sådan här kväll gäller det ju att hålla koll på drycken
Snart dax för kvällens sista rätt....
Den som vänta på något gott väntar alltid för länge

Dessert - Hjortronparfait, Chokladcrunch samt Kockens chokladsås

_______________________________________
Recept - Pekingsoppa
från Matklubben.se
4 personer
Tillagningstid: 30 minuter minuter
Smakar precis som Pekingsoppa ska smaka!

Ingredienser
150 g    Magert fläskkött eller kycklingfilé i bitar
100 g    Skalade räkor
220 g   Bambuskott
220 g   Champinjoner, skivade färska eller på burk
1/2 dl   Djupfrysta gröna ärtor
1 st      Ägg
1 liter Vatten
2 msk   Vinäger
1 msk   Strösocker
1 tsk    Salt
1 dl      Thai sötsur Chilisås
2 msk   Tomatpuré
1 st      Hönsbuljongtärning
1-2 tsk Sambal oelek
Beskrivning
Strimla köttet.
Koka upp vattnet och lägg i köttet.
Tillsätt all ingredienser utom räkor och ägg.
Koka 5 minuter eller tills köttet känns mört.
Blanda ner räkor och uppvispat ägg.
Red av med potatismjöl uppvispat med vatten till lagom konsistens.

_______________________________________


Pasta con cozze o vongole             



4 Portioner
Ingredienser
1 kg vongolemusslor (hjärtmusslor)
2 st schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin 
1 knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja 
Tomatsås
4 st tomater
3 st vitlöksklyftor
1/3 färsk röd chili
0.5 dl persilja
50 g smör, rumstempererat
3 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin 


Gör så här
1. Förbered musslorna: Lägg musslorna i välsaltat vatten, lika salt som västkustvatten, då spottar de ut eventuell sand. Eftersom musslorna oftast odlas i sand är detta nödvändigt för att försäkra sig om att inte få någon sand i maträtten. Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga.
2. Finhacka lökarna, persiljan och vitlöken.
3. Hetta upp en kastrull med olivolja. Häll i löken, hälften av persilja och vitlöken och låt dom sautera en stund.
4. Häll sedan i musslorna och vinet. Lägg på ett lock och sjud på svag värme i 4-5 minuter, eller tills skalen öppnat sig helt.

Tomatsås
5. Skålla tomaterna och dra av skinnet. Skär tomaterna i mindre bitar.
6. Hetta upp en låg kastrull med olivoljan. Finhacka vitlöken och chilin och lägg i kastrullen. Sautera en stund utan att ta färg.
7. Lägg i tomaterna och häll över vinet. Låt sedan koka en stund.
8. Sila sedan ner spadet från musslorna i såsen och låt koka ytterligare till lagom konsistens.
9. Smaka av med salt och peppar och rör ner en klick smöret. Häll i musslorna och värm upp.

10. Häll sedan såsen/musslorna över nykokt spagetti och garnera med den hackade persiljan.

_______________________________________


Hjortronparfait
Ingredienser: 6 portioner
3 äggulor
4-5 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
1-1,5 dl hjortronsylt kokat med syltsocker

Gör så här
1. Vispa äggulor med florsocker, hårt det ska "gå att skriva i den".
2. Vispa grädden, tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistensen.
3. Blanda hjortronsylten i de vispade äggulorna. Blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys 5-6 timmar i lämplig form, ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering.

Servera med lite extra hjortronsylt, om man vill kan man passera sylten innan så att man slipper kärnorna.

Tillagningstid: Hjortronparfait 40 minuter samt infrysning