Har idag besök av mig gode vän Lars-Göran från Örnsköldsvik
Och idag laddar vi med en 5-rätters middag
Recepten kommer längst ner i detta inlägg:
Meny 8 feb 2014
Entrérätt - Pekingsoppa
Matglad kamrat
Huvudrätt 2 -Hummer Canneloni - Västerbottenostgratinerad
Men en sådan här kväll gäller det ju att hålla koll på drycken
Snart dax för kvällens sista rätt....
Den som vänta på något gott väntar alltid för länge
_______________________________________
Recept - Pekingsoppa
från Matklubben.se
4
personer
Tillagningstid: 30 minuter minuter
Smakar precis som Pekingsoppa ska smaka!
Smakar precis som Pekingsoppa ska smaka!
Ingredienser
150 g Magert fläskkött
eller kycklingfilé i bitar
100 g Skalade räkor
220 g Bambuskott
220 g Champinjoner, skivade färska eller på burk
1/2 dl Djupfrysta gröna ärtor
1 st Ägg
1 liter Vatten
2 msk Vinäger
1 msk Strösocker
1 tsk Salt
1 dl Thai sötsur Chilisås
2 msk Tomatpuré
1 st Hönsbuljongtärning
100 g Skalade räkor
220 g Bambuskott
220 g Champinjoner, skivade färska eller på burk
1/2 dl Djupfrysta gröna ärtor
1 st Ägg
1 liter Vatten
2 msk Vinäger
1 msk Strösocker
1 tsk Salt
1 dl Thai sötsur Chilisås
2 msk Tomatpuré
1 st Hönsbuljongtärning
1-2 tsk Sambal oelek
Beskrivning
Strimla köttet.
Koka upp vattnet och lägg i köttet.
Tillsätt all ingredienser utom räkor och ägg.
Koka 5 minuter eller tills köttet känns mört.
Blanda ner räkor och uppvispat ägg.
Red av med potatismjöl uppvispat med vatten till lagom konsistens.
Koka upp vattnet och lägg i köttet.
Tillsätt all ingredienser utom räkor och ägg.
Koka 5 minuter eller tills köttet känns mört.
Blanda ner räkor och uppvispat ägg.
Red av med potatismjöl uppvispat med vatten till lagom konsistens.
_______________________________________
Pasta con cozze o vongole
4 Portioner
1 kg vongolemusslor
(hjärtmusslor)
2 st schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
2 st schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
1 knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Tomatsås
4 st tomater
3 st vitlöksklyftor
1/3 färsk röd chili
0.5 dl persilja
50 g smör, rumstempererat
3 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
3 st vitlöksklyftor
1/3 färsk röd chili
0.5 dl persilja
50 g smör, rumstempererat
3 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
Gör så här
1. Förbered
musslorna: Lägg musslorna i välsaltat vatten, lika salt som västkustvatten, då
spottar de ut eventuell sand. Eftersom musslorna oftast odlas i sand är detta
nödvändigt för att försäkra sig om att inte få någon sand i maträtten. Häll av
saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor
som är öppna eller trasiga.
2. Finhacka
lökarna, persiljan och vitlöken.
3. Hetta upp en kastrull
med olivolja. Häll i löken, hälften av persilja och vitlöken och låt dom
sautera en stund.
4. Häll sedan i
musslorna och vinet. Lägg på ett lock och sjud på svag värme i 4-5 minuter,
eller tills skalen öppnat sig helt.
Tomatsås
5. Skålla
tomaterna och dra av skinnet. Skär tomaterna i mindre bitar.
6. Hetta upp en
låg kastrull med olivoljan. Finhacka vitlöken och chilin och lägg i kastrullen.
Sautera en stund utan att ta färg.
7. Lägg i
tomaterna och häll över vinet. Låt sedan koka en stund.
8. Sila sedan ner
spadet från musslorna i såsen och låt koka ytterligare till lagom konsistens.
9. Smaka av med
salt och peppar och rör ner en klick smöret. Häll i musslorna och värm upp.
10. Häll sedan
såsen/musslorna över nykokt spagetti och garnera med den hackade persiljan.
_______________________________________
Hjortronparfait
Ingredienser: 6
portioner
3 äggulor
4-5 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
1-1,5 dl
hjortronsylt kokat med syltsocker
Gör så här
1. Vispa äggulor
med florsocker, hårt det ska "gå att skriva i den".
2. Vispa grädden,
tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistensen.
3. Blanda
hjortronsylten i de vispade äggulorna. Blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys 5-6 timmar
i lämplig form, ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter
innan servering.
Servera med lite
extra hjortronsylt, om man vill kan man passera sylten innan så att man slipper
kärnorna.
Tillagningstid:
Hjortronparfait 40 minuter samt infrysning