lördag 22 februari 2014

Recept: Kockens Kålpudding + Krabelurer

Eftersom jag aldrig varit så mycket för kålpudding så tänkte jag prova en egen variant.

Det är ju trots allt både billigt och nyttigt

Recepten finns längst ned i detta inlägg.

Och det är lördag - samt jag får en matgäst så ikväll öppnar:

Dagens första rätt
Lyxig kålpudding med gräddsås & vitlöksrostad potatis 
Serverad med sparris, honungsglaserad rödbeta, lingonsylt och sallad


Dagens efterrätt:

 Krabbelurer och Honungsglacerade Kaneläpplen
Toppat med Hjortronmelba och vispad grädde


Recept: Kålpudding på Kockens vis

3-4 dl grädde eller gräddmjölk
1 msk muschoom soy
1 st kalvbuljong
Kokas ihop och avsmakas med salt och svartpeppar
Ställ åt sidan

750 g vitkål, finstrimlad
2 st stora gula lökar, finstrimlade
2 dl kokt ris
Matfett att steka i
Salt och vitpeppar

Karamelisera löken i matfett, 
Tillsätt vitkål och låt steka ihop på låg värme - rör om då och då
Tillsätt riset och krydda med salt och vitpeppar efter egen smak


550 g nötfärs
2 dl kokt ris
2 msk flytande margarin
1 dl grädde
1 dl vatten
2 st ägg
2 tsk dijonsenap
2 tsk salt
1 msk kryddpepparkorn, mortlade
Blandas med hälften av vitkålsfräset
Lägges i botten av en lagom stor form

1 pkt Bacon, strimlat och knaperstekt

Blandas med andra hälften av vitkålsfräset
Läges över köttfärsröran

Gör utrymme på båda sidor av kålpuddingen

Fördela såsen på vardera sidan

Kör i ugn på 175 grader i ca 45 minuter



___________________________________________


Recept: Krabbelurer
Krabbelurer är en blandning mellan pannkakor och sockerkaka, smakar ungefär som munkar.. Superenkla och supergoda!!! Även goda att ätas kalla och ha med sig på utflykt eller dyl.

ca 10 st

2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 msk socker
1 ägg
3/4 dl mjölk

Smör att steka i.
Strösocker att vända krabbelurerna i.

Vipsa ägg och socker fluffigt
Blanda de övriga torra ingredienserna för sig.
Tillsätt mjölken.
Sikta ned dom torra ingredienserna.
Vispa till en jämn smet.

Stek krabbelurerna i smör på medelvärme, ca 3 min/sida, så de får fin färg. Vänd dem sedan i strösocker.


Servera med vispad grädde, en god sylt eller färska bär.