tisdag 24 december 2013

Matomanens Julbuffé - 2013

 Och så var det dags för Matomanens  årliga julbord
Men detta blir nog det sista
Längst ner så bjuder jag på 2 recept
 
 
För att inte hungra ihjäl innan jag fick äta middag så blev det en liten
 
Jullunch 

Och så - mätt i magen fortsatte jag med mina förberedelser...
 
Runes Gravade Lax

 
Gamla Bettan - Kalkonen alltså
 
Kycklingben och lår - Honungsglaserad fläskfilé 
 
Thai Kycklingwok - Rödvinsbräserad Älgtunga
 
Julbuffé 2013
 
Vitkålssallad, Rödkålssallad, Runes Matjessillröra 
Kalkonsås , Potatissallad, Rödbetssallad, Kalkonfyllning
Helstekt Fläskfilé, Gravad Lax
Honungsglaserad Karrétjälknöl, Rövinsbräserad Älgtunga
Kycklingben, Kycklinglår, Köttbullar, Prinskorv
Kalkon, Glacerad Karréstek, Glacerad Fjällsida
Thai Kycklingwok, Omelett med Gräddstuvade Champinjoner
Alspånsrökt Fårfiol
 
 
 
 
 


Runes Matjessillröra
200 g Klädesholmens matjessill, skuren i små bitar
2 st kokta ägg, hackade
1 st liten rödlök, finhackad
2 msk turkisk yoghurt
1 nypa flingsalt
Önskad mängd dill

Rör ihop och låt stå ett par timmar i kylen så smakerna får mogna, jag gjorde den kvällen före.






Runes Kalkon

Fyllning: Cornflakes, tunnbröd, musli, torkade aprikoser och torkade kantareller - Kör i mixer - klart

Olivolja i botten på formen, morot, selleri och inkråmet i botten av formen

Smek försiktigt in handen under skinner - viktigt att det inte går sönder. Skicka in nästan allt kryddsmör mellan skinnet och brösten, dra till skinnet, fyll kalkonen med fyllningen och den sista klicken kryddsmör - fyll den inte för full efter som fyllningen sväller under tillagningen


Bind upp kalkonen så godiset inte rinner ur innandömet den stora burken till höger är min universialkrydda - bra att ha till mycket 1 del vitpeppar och 9 delar salt. Häll ca ½ dl konc glögg i kalkonen klappa in kryddorna på kalkonen

Koka 2,5-3 dl vatten och lös upp 2 hönsbuljongtärningar - häll buljongen i botten på formen, täck kalkonen med folie - stoppa in i ugn på 175 grader och kör ca 2 timmar.

Efter 2 tim ta ut kalkonen ur ugnen, ta bort folien och ös den llla pippin. Stoppa in en termometer i kalkonen och stoppa in den i ugnen igen - sänk värmen till 150 grader

Ös kalkonen varje halvtimme till dess den uppnår innertemp 72 grader.

OBS !!! Viktigt kolla lite överallt att den har uppnått rätt temp.

Skyn som var kvar i formen silade jag ned i en såsgryta - tillsatte grädde - kokade upp och redde av till krämig konsisten.
Det blev en god sås till kalkonen.
God Jul till er Alla !!!