Och så var det dags för Matomanens årliga julbord
Men detta blir nog det sista
Längst ner så bjuder jag på 2 recept
För att inte hungra ihjäl innan jag fick äta middag så blev det en liten
Jullunch
Och så - mätt i magen fortsatte jag med mina förberedelser...
Runes Gravade Lax
Gamla Bettan - Kalkonen alltså
Kycklingben och lår - Honungsglaserad fläskfilé
Thai Kycklingwok - Rödvinsbräserad Älgtunga
Julbuffé 2013
Vitkålssallad, Rödkålssallad, Runes Matjessillröra
Kalkonsås , Potatissallad, Rödbetssallad, Kalkonfyllning
Helstekt Fläskfilé, Gravad Lax
Honungsglaserad Karrétjälknöl, Rövinsbräserad Älgtunga
Kycklingben, Kycklinglår, Köttbullar, Prinskorv
Kalkon, Glacerad Karréstek, Glacerad Fjällsida
Thai Kycklingwok, Omelett med Gräddstuvade Champinjoner
Alspånsrökt Fårfiol
200 g Klädesholmens matjessill, skuren i små bitar
2 st kokta ägg, hackade
1 st liten rödlök, finhackad
2 msk turkisk yoghurt
1 nypa flingsalt
Önskad mängd dill
Rör ihop och låt stå ett par timmar i kylen så smakerna får mogna, jag gjorde den kvällen före.
Runes Kalkon
Fyllning: Cornflakes, tunnbröd, musli, torkade aprikoser och torkade kantareller - Kör i mixer - klart
Olivolja i botten på formen, morot, selleri och inkråmet i botten av formen
Smek försiktigt in handen under skinner - viktigt att det inte går sönder. Skicka in nästan allt kryddsmör mellan skinnet och brösten, dra till skinnet, fyll kalkonen med fyllningen och den sista klicken kryddsmör - fyll den inte för full efter som fyllningen sväller under tillagningen
Bind upp kalkonen så godiset inte rinner ur innandömet
den stora burken till höger är min universialkrydda - bra att ha till mycket 1 del vitpeppar och 9 delar salt.
Häll ca ½ dl konc glögg i kalkonen
klappa in kryddorna på kalkonen
Koka 2,5-3 dl vatten och lös upp 2 hönsbuljongtärningar - häll buljongen i botten på formen, täck kalkonen med folie - stoppa in i ugn på 175 grader och kör ca 2 timmar.
Efter 2 tim ta ut kalkonen ur ugnen, ta bort folien och ös den llla pippin. Stoppa in en termometer i kalkonen och stoppa in den i ugnen igen - sänk värmen till 150 grader
Ös kalkonen varje halvtimme till dess den uppnår innertemp 72 grader.
OBS !!! Viktigt kolla lite överallt att den har uppnått rätt temp.
Skyn som var kvar i formen silade jag ned i en såsgryta - tillsatte grädde - kokade upp och redde av till krämig konsisten.
Det blev en god sås till kalkonen.
Koka 2,5-3 dl vatten och lös upp 2 hönsbuljongtärningar - häll buljongen i botten på formen, täck kalkonen med folie - stoppa in i ugn på 175 grader och kör ca 2 timmar.
Efter 2 tim ta ut kalkonen ur ugnen, ta bort folien och ös den llla pippin. Stoppa in en termometer i kalkonen och stoppa in den i ugnen igen - sänk värmen till 150 grader
Ös kalkonen varje halvtimme till dess den uppnår innertemp 72 grader.
OBS !!! Viktigt kolla lite överallt att den har uppnått rätt temp.
Skyn som var kvar i formen silade jag ned i en såsgryta - tillsatte grädde - kokade upp och redde av till krämig konsisten.
Det blev en god sås till kalkonen.
God Jul till er Alla !!!