torsdag 1 februari 2024

Älgfärssås – Storkok – Recept





Älgfärssås – Recept

Bra att ha – 5 liters stekgryta med lock

1500 g Älgfärs
3-4 msk Olivolja
1 msk Tomatpuré
20 g Vitlöksklyftor, rivna (3-4 st)
240 g Gul lök, finhackad (2-4 st)
330 g Rivna morötter
½ msk Grovmald svartpeppar
1 tsk Rosmarin torkad
3 msk Oregano torkad
1500 g Tomatkross
1 st Köttbuljongtärningar rivna
1 msk Mrs Chengs Muschroom soy
1 msk Worcestershire sauce
1-2 dl Chilisauce eller ketchup
Ev Maizena att reda med

Hetta upp olivolja och fräs tomatpuré, tillsätt och bryn älgfärs
Tillsätt lök och vitlök, låt steka till löken blir lite genomskilning
Tillsätt rivna morötter, rör om
Tillsätt tomatkross, buljongtärningar och kryddor, rör om
Tillsätt soja, worcestershire, ketchup, rör om
Ge ett uppkok under omrörning, sänk värme och lägg lock på
Låt sjuda i minst 1 timme, gärna 2
Rör om då och då.
Smaka av med salt, grovmald svartpeppar och oregano

Jag valde att reda med maizena, men går bra att servera utan.