Detta är ett kinesiskt recept som jag gjorde till nyårsafton 2010
Bli inte avskräckt av mängden vitlök. Den kinesiska metoden
att fräsa vitlök i het olja tar bort lukten och ger istället en himmelsk arom
som absorberas av köttet.
Ingredienser: 6 port
4 msk jordnöts eller majsolja
3 msk halvtorr sherry
1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk soja
1 tsk potatismjöl utrört i 1 msk vatten
8 salladslökar
Gör så här:
• Skär köttet i 4
cm kuber
• Hetta upp en wok över hög värme tills den börjar ryka,
• tillsätt oljan och fördela den över pannan, lägg i
vitlöken, rör om, vänd och blanda till den får färg.
• Tillsätt köttet och bryn under omrörning tillsammans med
vitlöken i 2 – 3 min.
• Häll vinet utmed wokens insida och rör om hela tiden medan
det fräser och reduceras till ca hälften. Ta pannan från värmen
• Flytta över wokens innehåll till en gryta.
• Skrapa ur all vätska ur woken.
• Krydda med saltet, sockret, och sojasåsen och häll i
buljongen.
• Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda 1,5 – 2
timmar under lock eller tills köttet är mört och det mesta av vitlöken är
upplöst i såsen.
• Kontrollera vätskenivån då och då och fyll på med hett
vatten om så behövs. Rör också om i botten emellanåt så att det inte bränner
vid.
• När rätten är färdig ska det finnas ca 3 dl sås kvar
• När rätten ska serveras, låt koka upp och tillsätt det väl
utrörda potatismjölet så att såsen tjocknar en aning. Tillsätt salladslöken,
lägg på locket och koka några sekunder till.