Du behöver en stor gratängform
Ingredienser - Hästfärssås:
1 msk Tomatpuré
3 msk Vetemjöl
2 msk Oregano
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 tsk Salt
Rapsolja och smör
Köttfärssås - gör så här:
Hetta upp 1 msk smör och 2 msk rapsolja
Tillsätt och fräs lök och vitlök ett par minuter
Tillsätt köttfärs och tomatpuré och bryn
Pudra över vetemjöl och rör om
Tillsätt tomatkross, vin och vatten, rör om
Tillsätt chilisause, kryddor och buljongtärningar
Låt sjuda på låg värme (under lock) minst 60 min
(ju längre desto bättre, 2-3 timmar perfekt)
Rör om då och då så det inte bränner i botten
Smaka av med salt och svartpeppar. om det behövs
Ingredienser - ostsås:
1 lit Mjölk
3/4 dl Vetemjöl
(riv ca 150-200 gr extra ost att toppa lasagnen med oxå)
Baskrydda (1-9 Vitpeppar-Salt)
Ostsås - gör så här:
Smält smör
Fräs vitlöken hastigt
Tillsätt vetemjöl och vispa jämt
Tillsätt mjölk i omgångar, vispa hela tiden
Avsluta med grädden
Låt sjuda i ca 5 minuter
Ta grytan från plattan,
Vispa ned den rivna osten i omgångar (så det inte blir en
stor klump)
Smaka av med baskrydda
Nu är det dags att montera lasagnen
Snåla inte med ostsåsen
Först ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Avsluta med mycket ostsås och mycke’ riven ost
(Det blir över lite köttfärssås)
Gratinera i vanlig ugn 225 grader
Eller 200 grader i konvektorugn
Ca 30 min
Låt lasagnen vila 15-20 min så den tar ihop