Detta recept kan tyckas vara besvärligt
Men det är det
inte
Kött och sky – Detta behöver du:
ca 800 g
fläskytterfilé
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar grovmald
2 tsk rosmarin
2 msk smör + 2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
2 tsk rosépeppar
1-3 tsk kalvfond, konc
2 msk mörk sirap
1-2 tsk sesamfrön
Maizena redning
Gör så här:
Blanda salt, svartpeppar och rosmarin (mängden är en
smaksak)
Gnid in fläskytterfilén med kryddblandningen
Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och rapsoljan
Bryn köttet väl runtom - och lägg i ugnssäker form, (helst
sockerkaksform)
Tillsätt resten av smöret och tomatpurén i stekpannan, fräs
hastigt
Tillsätt vitlöksklyftan, fräs hastigt
Tillsätt rödvin och rosépeppar, låt sjuda ihop ca 5 min på låg värme
Häll stek/rödvinsskyn över filén (ca 1 cm i botten)
Häll resten av stek/rödvinsskyn i en såspanna och ställ åt
sidan
Sätt in filén i ugnen på ca 70 grader
Lågvärmestek till 67 graders innertemp
Ta ut, häll av skyn i såspannan och ställ åt sidan
Medan potatisgratängen står i ugnen så koka ihop skyn till
ca hälften
Smaka av med kalvfond, sila av såsen, ställ åt sidan
Nu gör vi….
Runes krämiga potatisgratäng
(5-6 port)
4-5 dl
vispgrädde
1 tsk baskrydda
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Skala potatisen och skär den i 5 mm tjocka skivor.
Lägg dem i en stor kastrull med grädde,smör, vitlök och
baskrydda
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är
nästan mjuk. Rör om ofta.
Smaka ev av med lite salt
Smöra en form Häll ner potatiskoket i den.
Kör gratängen ca 15 min på 200 grader
Ta ut och strö över den rivna osten
Gratinera ca 20 min till i ugnen
Kolla med potatissticka så att potatisen är mjuk
Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den
serveras.
Stäng inte av ugnen
Nu är det dags att sätta ihop allt:
Pensla filén med sirapen
Strö sesamfrön över
Kör i 200 g
ugn ca 10 min
Under tiden så koka upp såsen och red med maizena till önskad konsistens
Ta ut köttet och skiva tunt
Nu är det dags att äta.
Lågvärmestekt och sirapsglacerad fläskytterfilé
Runes krämiga potatisgratäng
Rödvinssås
Baconlindad sparris