tisdag 22 juli 2014

Recept: Älgfärs och Champinjonpaj





Älgfärs och Champinjonpaj

Ingredienser pajdeg:
200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
125-130 gram smör
2-3 msk vatten beroende på hur degen känns

Gör så här
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

Förgrädda pajskalet 10 minuter i cirka 200 grader

Ingredienser fyllning:
4 ägg
3 dl grädde
3 dl riven ost (gärna lite lagrad) + 1 dl till gratinering
500 g älgfärs
150 g färska champinjoner
1 hackad tomat
1 röd lök finhackad
Salt och vitpeppar kryddblandning (9 delar salt, 1 del vitpeppar)

Gör så här:
Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. s&p

Fräs älgfärs och champinjoner, smaka av med s&p

Finhacka löken, och rör ned den i älgfärsröran

Låt det stekta svalna några minuter ( går att förbereda )

Blanda stanningen samt den stekta röran, och fyll pajskalet med blandningen - Lägg 1 dl riven ost ovanpå

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Kolla efter 30 min om det börjar se bränt ut så täck med ett foliepapper.

Efter 45 min - känn i mitten om stanningen stannat. - om så, så är den klar.

                                                                         /Rune Edin