Och jag bjuder även er läsare på min nya variant på Franskt bondbröd
Runes bondbröd med Västerbottenost
Hållbarhet i frysen: C:a 12 mån.Arbetstid: C:a 25 min.
Jästid, surdeg: 1 dygn.
Jästid, deg i bunke och på plåt: 1 tim.
Surdeg:
50 g jäst
2 dl öl
2 ½ dl rågsikt
Deg:
3 ½ dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
1 dl rågsikt
9½ -10 dl vetemjöl
1 dl riven
västerbotenost
Surdeg:
1. Rör ut jästen i ljummet öl (37°) och tillsätt rågsikten. Blanda väl och låt surdegen stå i rumstemperatur 1 dygn. Täck skålen med plast eller folie. Surdegen blir bubblig och luktar syrligt och friskt.
Deg:
1. Blanda surdegen med 3 ½ dl ljummet vatten (37°). Tillsätt salt, olja och båda mjölsorterna samt den rivna osten
2. Arbeta degen blank och smidig. Ställ den övertäckt på jäsning på varmt ställe 30 min.
3. Arbeta igenom degen och forma den till ett stort runt bröd. Lägg den på smord plåt och låt den jäsa ytterligare 30 min.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Snitta brödet med en skarp kniv, pensla med vatten och grädda det i ugnens nedre del c:a 40 min.
Surdeg:
1. Rör ut jästen i ljummet öl (37°) och tillsätt rågsikten. Blanda väl och låt surdegen stå i rumstemperatur 1 dygn. Täck skålen med plast eller folie. Surdegen blir bubblig och luktar syrligt och friskt.
Deg:
1. Blanda surdegen med 3 ½ dl ljummet vatten (37°). Tillsätt salt, olja och båda mjölsorterna samt den rivna osten
2. Arbeta degen blank och smidig. Ställ den övertäckt på jäsning på varmt ställe 30 min.
3. Arbeta igenom degen och forma den till ett stort runt bröd. Lägg den på smord plåt och låt den jäsa ytterligare 30 min.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Snitta brödet med en skarp kniv, pensla med vatten och grädda det i ugnens nedre del c:a 40 min.