söndag 14 februari 2021

Skånsk Älgkalops - Recept

 


Skånsk Älgkalops
 

Detta behövs:
1 st klick smör
1 st skvätt rapsolja
2 st gula lökar grovhackade
1 kg grytbitar av älg
1,5 msk kryddpeppar (minst),  mortlad
1 dl hemkokt älgfond (kan ersättas med en köttbuljongtärning
2 st köttbuljongtärningar
1 lit vatten
1 skvätt kinesisk soya för färgen 
3 st morötter, skivade
3-5 msk vetemjöl (det går att reda med maizena också)
salt o kryddpeppar att smaka av med
4 st lagerblad

 
Gör så här:
Bryn grytbitarna väl i smör och olja i pannan på full värme
Tillsätt löken och kryddpepparn – stek till löken mjuknar
 
Tillsätt lagerblad, fond, buljongtärningar och vattnet
Lock på - sjud i 2 timmar
 
Efter 2 timmar tillsätt de skivade morötterna
Sjud 30-40 min till
 
Jag tog en tesil och pudrade mjöl över grytan medan jag rörde om.
Man kan röra ihop mjöl och vatten till en slät smet och tillsätta medan man rör om oxå
 
Smaka av med salt och kryddpeppar
 

 

Dagens middag:

 

Skånsk mustig Kalops
Kokt potatis
Lingonsylt
Cornichoner