Så var det dax för en maträtt det var länge sedan jag gjorde
Trots den stora mängden vitlök så är det bara en hint av den
Det beror på matlagningstekniken
Hur jag gjorde ikväll - längre ner.
Recept: Vitlöksbräserad Oxe
Ingredienser: 4 port
800 g högrev eller fransyska
i ca 2 cm kuber
4 msk rapsolja att steka i
200 g vitlök, skalad
1 st stor gul lök,
grovhackad
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vitt vin
1 msk sesame oil
1 tsk salt
3 msk soja
2 msk konc kalvbuljong
5 dl vatten
1 st röd chili, finhackad
2 st röd paprika,
grovhackad
maizena, att reda
med
Gör så här:
Hetta upp en wok/stekpanna över hög värme tills den börjar ryka,
Tillsätt oljan och fördela den över pannan,
lägg i vitlöken, rör om, vänd och blanda till den får färg.
Tillsätt gul lök och köttet och bryn under omrörning tillsammans med
vitlöken i 2 – 3 min.
Blanda: rödvinsvinäger, vitt vin och sesame oil
Häll vinägerblandningen utmed wokens insida och rör om hela tiden medan
det fräser och reduceras till ca hälften.
glacera pannan med vatten för att ta tillvara på alla smakerna
Ta pannan från värmen
Flytta över wokens innehåll till en gryta.
Skrapa ur all vätska ur woken.
Krydda med saltet, och sojasåsen och häll i fonden + vattnet.
Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda 2,5 till 3 timmar timmar
under lock Tillsätt paprika och cili, rör om och låt sjuda utan lock på lite
högre värma i 30-60 min
Kontrollera vätskenivån då och då och fyll på med hett vatten om så
behövs. Rör också om i botten emellanåt så att det inte bränner vid.
När rätten ska serveras, låt koka upp red med maizena så att såsen
tjocknar en aning. koka några sekunder till.
Recept: Tomatris
Koka upp -1 liter lättsaltat vatten
Tillsätt - 2 dl ris
Låt sjuda i 15 min
Sila av vattnet från riset och ersätt det med en burk krossade tomater + 1 tsk socker i riset
Sjud i ca 10 minuter ytterligare så det kokar ihop
Smaka ev av med lite salt