Välkommen till min kokbok på nätet
Jag älskar mat - laga mat - fota mat - och göra människor glada
lördag 31 december 2022
Tjälknöl på älg 2022 - Recept
tisdag 8 november 2022
Utvärderinga av - Långtest - Stekpannan Trovärdig från IKEA
lördag 6 augusti 2022
Sandsoppsoppa - Recept
Sandsoppsoppa
20 g Torkad sandsopp (svamp)..kan göras med annan torkad svamp oxå
1,5 msk smör
7 dl grönsaksbuljong (2 tärningar)
1 msk tomatpuré
20 g ädelost
2,5 dl cremé fraishe eller
matlagningsgrädde
2 schalottenlökar eller 1 röd
lök
1 st vitlöksklyfta
salt,
vitpeppar, persilja
maizenaredning
Smula sönder svampen och koka den i liten mängd vatten i 15 minuter
Fräs den avrunna svampen med hackad lök och vitlök, tillsätt 1 msk tomatpuré
Tillsätt 2 buljongtärningar och lite av vattnet, mixa med stav eller i mixer
tillsätt resten av vattnet och riven ädelost samt grädden...rör om och låt
sjuda i ca 15 minuter
Smaka av med salt, vitpeppar och persilja
Red med maizena till krämig konsistens
Vintips :
Marques de Arienzo reserva Rioja art nr 2710
Bärparfait - Recept
Bärparfait
3
äggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
250 g färska bär eller frysta
Mosa
bären lätt med gaffel och sockra lätt på dom,
om bären är frysta halvtina dom och hacka i mindre bitar.
Vispa gulor och socker pösigt, vispa grädden.
Blanda ner äggsmeten och bären i grädden.
Ställ i frysen ca 3 timmar.
Ta fram parfaiten ca 30 minuter före servering.
fredag 5 augusti 2022
Baconlindade chilijärpar med gräddig rödvinssky - Recept
Bilderna är inte så bra som jag vill. Men det är ett gott recept.
Smörstekt kulpotatis och bönsallad med tryffelolja
Du behöver detta
Till järpar (ovala köttfärsrullar)
2 st Ägg
1 msk Senap
1 msk Ketchup
2 msk Chili grillkrydda eller mer... Jag hade mer
0,75 dl Potatismospulver
1 dl Grädde
800 g Nötfärs
8 skivor Bacon av god kvalité
Till Skyn
1 dl Rött vin
2 dl Grädde
1-2 tsk Mrs Chengs mushroom soy
1 klick Smör att glansa av skyn med
Gör så här:
Vispa ihop potatismospulver, senap, ketchup, grädde, chili grillkrydda och ägg
Rör ned nötfärs till en jämn smet
Låt stå kallt några timmar
Forma 8 järpar (Jag använder ett dl mått för att få jämnstora biffar)
Smörstek i panna så du får stekyta - Men stek inte helt färdig.
Låt järparna vila en stund medan du deglacerar stekpannan med rött vin,
Sila av till en såspanna.
Linda järparna med bacon av god kvalité och lägg i smörad ugnsform
Varmluft ugn 175 grader 25 min - Vanlig ugn 200 grader
Skyn;
Blanda ingredienserna förutom smöret, och koka upp, låt sjuda på låg värme
Glansa av såsen med smöret och servera genast allt med en god potatis eller sallad
söndag 22 maj 2022
Kycklinggryta dragon och kokos - Recept
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZQd_kvGAIngAJJi4F92TBcyk0PYxSUeqqB9nofw4X3yYCW24YVnYotscw-4D_gxWDyo5asNBbJfO7SbmV91Wn_h27Cu2DpXB-At-qlOQEqrzFtVVZBdUnKRRSuNU3QwgL7CHOJgz8jGRCdz4J1-9nDj_l7U0SIj3rM5FrNTsf49JwB6MapKOC1Az1sw/w640-h506/2022-05-22%20Kycklinggryta%20dragon%20kokos%2003.jpg)
Ingredienser 4 port:
25 g Smör eller stekmargarin
600 g Kycklinginnerfiléer, strimlad (grytbitar)
125 g Lök, klyftad
170 g Champinjoner på burk avrunnen
180 g Röd paprika tärnad
50 g Purjo, strimlad
1 tsk Baskrydda (9 delar salt 1 del vitpeppar)
1-2 tsk Dragon
2,5 dl Kokosgrädde
2,5 dl Grädde
2 st Kycklingbuljongtärningar
Ev mer baskrydda och dragon
Maizena redning
Gör så här:
Jag började med att förbereda det såsiga
Värm upp kokosgrädden och grädden
Tillsätt kycklingbuljong och dragon, sjud ett par minuter
Tillsätt paprika och purjo, låt sjuda några minuter
Ställ åt sidan.
Fräs kycklingbitar och löken
Tillsätt champinjoner och krydda med baskrydda
Rör om och fräs hastigt
Tillsätt det såsiga och låt sjuda ca 10 min
Smaka av med baskrydda och dragon om du tycker det behövs
Red med maizena.
Servera
lördag 21 maj 2022
Köttfärssås på älgfärs - Recept
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0GBRxOGpLKl8j65CxhhgQYpM1tSEhoZwHCSf_s31bhJVA_7T33lEvmb0ZXXVGFZT8NObcRu8H5qLyFSg8s1Hpdl60ayZBX92ApLM8XaXJ9iVSD2NIRxWFwemwQbu-lGZ8PIVsL8JuRAbtdN8_I1ANrqXn435oSo0gSOyGNU3nvDoXTGf5kX4H1vgMag/w640-h468/2022-05-21%20K%C3%B6ttf%C3%A4rss%C3%A5s,%20spagetti%2002.jpg)
Du behöver en stor gryta med lock.
25 g Smör eller stekmargarin
732 g Älgfärs
2 msk Tomatpuré
250 g Morot riven (3 st)
250 g Lök, hackad (4 st små)
15 g Vitlök, skivad (4 st)
170 g Champinjoner på burk (avrunnen vikt)
2 st Köttbuljongtärningar
2x400 g Hela tomater i tomatjuice (2 burk)
180 g Röd paprika tärnad (1 stor)
1-3 tsk Svartpeppar grovmald (jag tog 3 tsk)
2 msk Oregano
1 dl Ketchup
Salt
Maizena eller maizena redning
söndag 17 april 2022
Asiatisk fläskgryta - Recept
Asiatisk fläskgryta
Jag använde en stekpanna och en gryta
Ingredienser 3-4 port:
1-2 msk smör till stekpannan
1-2 msk rapsolja till grytan
300 g fläskytterfilé, strimlad
1 liten gul lök, klyftad
1 burk skivade champinjoner (avrunnen 190g)
5-10 cm purjolök, finstrimlad
1 tsk sambal oelek
1 klyfta riven vitlök
100 g tärnad röd paprika
5 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning
1 msk fisksås
½ msk sesamolja
2 msk oystersås
1 msk ingefära, (torkad)
Baskrydda
Maizenaredning
Gör så här:
Sätt olja i grytan.
Tillsätt sambal och vitlök, fräs hastigt.
Tillsätt vatten, ingefärapulver, buljongtärning, fisksås, sesamolja, oystersås,
Vispa ihop ge ett uppkok, och låt sjuda på låg värme.
Sätt smöret i stekpannan.
Fräs grytbitarna hastigt med löken.
Tillsätt champinjoner krydda lätt med baskrydda.
Låt fräsa ihop en stund.
Häll fräset i grytan / buljongen.
Låt sjuda ca 30 min.
Tillsätt purjo och paprika
Låt sjuda ytterligare 5-10 min
Smaka av med baskrydda och red med maizena.
Servera med ris.
Älgköttbullar / Älgpannbiffar i Crock-Pot - Recept 2022
Älgköttbullar / Älgpannbiffar i Crock-Pot 2022
Ingredienser:
700 g älgfärs
500 g fläskytterfiléfärs
1 stor gul lök mald eller riven
1 dl grädde
1 ägg
5 msk ströbröd
1½ msk baskrydda (9 delar salt, 1 del vitpeppar)
1 svampbuljongtärning, rives
Gör så här:
Blanda alltihop väl
Stek en liten provbiff och smaka av kryddningen
Krydda på om det behövs
Smörj botten på slökokaren
Rulla köttbullar (alt gör biffar)
Lägg i slökokaren
Kör 4 tim på låg effekt
Ta reda på vätskan till såsbas
Köttbullarna / biffarna bryns i stekpanna innan servering
Om du vill steka bullar/biffar i stekpanna så ställ färsen kallt 1 timme före så att färsen blir lite fastare.