Glömde ju säga att den är tomattoppad.
Du behöver en stor gratängform
Köttfärssåsen kör jag i min Crock-Pot
Du kan köra den i vanlig stekgryta med lock om du vill,
men
då får du kolla till den mellan varven så det inte bränner i botten.
Här kommer receptet på en höft:
Ingredienser - köttfärssås
800 g
blandfärs.
2 msk tomatpuré
4 st
vitlöksklyftor, stora. tunnskivad
3 stora gula lökar, finhackad
3 msk vetemjöl
800 g
tomatkross (2 burkar)
2 dl chilisause eller ketchup
1½ msk Mrs Chengs mushroom soy
2 msk
worcestershiresås
3 st
köttbuljongtärningar, rivna
2 msk oregano
2 tsk rosmarin
1 msk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
Rapsolja och smör
(ev extra maizena redning)
Köttfärssås - gör så här:
Hetta upp 1 msk smör och 2 msk rapsolja
Tillsätt och fräs lök och vitlök ett par minuter
Tillsätt köttfärs och tomatpuré och bryn
Häll över i slökokaren
(I min Crock-Pot kan man använda grytan på spisen så jag
förstekte köttfärs, lök och vitlök i grytan – blir mindre disk)
Pudra över vetemjölet och rör om
Tillsätt tomatkross, chilisause, kryddor, buljongtärningar
och rör om
Kör 4-5 tim på låg
Smaka av med salt och svartpeppar. om det behövs
Ingredienser - ostsås:
50 g
smör
1 vitlöksklyfta, riven
1,3 lit mjölk
3 dl
grädde
1½ dl vetemjöl
150 g
färskost vitlök och örter
Baskrydda (1-9 Vitpeppar-Salt)
Ostsås - gör så här:
Smält smör
Fräs vitlöken hastigt
Tillsätt vetemjöl och vispa jämt
Tillsätt mjölk i omgångar, vispa hela tiden
Avsluta med grädden
Låt sjuda i ca 5 minuter
Vispa ned färskosten
Ta grytan från plattan,
Smaka av med baskrydda
Övrigt:
100-150 g
riven ost att toppa lasagnen med
3 stora tomater, skivade
Nu är det dags att montera lasagnen
Snåla inte med ostsåsen och köttfärssåsen
Först ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Täck med tomatskivor
Avsluta med väldigt mycket + mer ostsås och riven ost
(Det blir över lite köttfärssås)
Gratinera i vanlig ugn 225 grader
Eller 200 grader i konvektorugn
Kör 35 min, sätt alufolie över, kör 10 min till
Prova med provsticka eller tandpetare så att pastaplattorna
är mjuka
Låt lasagnen vila 20-30 min så den tar ihop
Ät