Här kommer lite bra och ha saker i köket när ni läser recept
Enkel Köksfranska
I svenska restaurangkök används en del köksfranska,
försvenskade ibland, och det händer att jag och mina bloggkollegor även
använder det i våra recept.
Så jag har gjort en enkel parlör för den som vill kolla
ordens betydelse
Tänk på att betydelserna kan variera beroende på tolkning.
Vill du ha en rätt utförlig ordbok till köksfranska så är
denna bra
amuse
bouche
|
aptitretare
|
béchamel / béchamelle
|
vit grundsås
|
beurre blanc
|
smörsås med finhackad schalottenlök
|
sauce béarnaise / bearnaisesås
|
smörsås med dragon och körvel
|
beurre fondu
|
skirat smör
|
beurre manié
|
"knådat smör" - en deg av lika delar smör och
mjöl som rörs ut i soppor och såser som toppredning
|
beurre noisette
|
brynt smör
|
blanchera / blanchir
|
förvälla
|
bouquet garni
|
kryddbukett bestående av till exempel timjan, lagerblad,
persiljekvistar, rosmarin som man binder ihop och låter sjuda med maträtten
|
bräsera / braiser
|
bryna i fuktig värme/småkoka
|
brunoise
|
smått tärnade grönsaker (hackad julienne)
|
chateaubriand
|
tjock skiva från mittdelen av en oxfilé
|
cœur de filet
|
oxfiléns tjockaste och bästa del
|
confit
|
inkokt i sitt eget fett
|
consommé
|
klar buljong
|
crêpes
|
Tunnpannkaka hoprullad med fyllning av något slag
|
krutong / croûton
|
rostad brödtärning
|
duxelle
|
En mix av champinjoner och schallottenlök, smör, salt &
peppar, persilja
|
deglacera / déglacer
|
deglacera, att koka ur en panna el. gryta. - reducera
ned vätska
|
filet de boeuf
|
oxfilé
|
foie gras
|
lever från gås
|
fond
|
nedkokt konc buljong, stambuljong, såsgrund
|
julienne
|
finstrimlade grönsaker
|
skysås / jus
|
saft eller spad
|
mirepoix
|
Blandning av grovt skurna grönsaker som används vid
tillagning av bl.a. buljong.
|
mise en place
|
Iordningställande av de redskap och ingredienser man
behöver vid beredning av en rätt
|
marinera / mariner
|
låta kött eller fisk dra i ett bad med kryddor före
vidare anrättning
|
panera / paner
|
rulla i uppvispat ägg och/eller beströ med brödsmulor
före stekning
|
pochera / pocher
|
koka lätt i sjudande vatten
|
remoulad / rémoulade
|
kryddsås
|
roux
|
bottenredning av fräst mjöl
|
sautera / sauté
|
"kastad" (i pannan) steka snabbt med lite fett
i hög värme.
|
tournedos
|
tjock skiva oxfilé
|
|
Omvandlingstabeller och formler
lit. dl cl ml
1 10 100 1000
0,1 1 10 100
0,01 0,1 1 10
0,001 0,01 0,1 1
1 tsk = 5 ml
5 ml = 0,5 cl >>> 1 tsk = 0,005 dl
0,5 cl = 0,05 dl
5 krm = 1
tsk
1 msk = 3 tsk =
15 ml = 15 krm
krm = 1 ml
tsk = 5 ml
msk = 15 ml
1 dl =
6,7 msk
tsk > dl antal
x 0,005
tsk > msk antal
x 3
Fluid Ondes – U.S
Cups – Svensk måttsats – Milliliter
1 teaspoon = 1 tsk = 5 ml
1/4 ounce = 2 teaspoons = 1 dessertsked = 7 ml
1/2 ounce = 1 tablespoon = 1 msk = 15 ml
1 ounce = 2
tablespoons = 2 msk = 28 ml
2 ounces = 1/4 cup
= 4 msk = 56 ml
4 ounces =
1/2 cup= 1,1 dl = 110 ml
5 ounces = - =1,4
dl =140 ml
6 ounces = 3/4 cup
= 1,7 dl
= 170 ml
8 ounces = 1 cup =
2,25 dl
= 225 ml
9 ounces = - = 2,5 dl (1/4 liter) = 250 ml
10 ounces = 1 1/4
cups = 2,8 dl
= 280 ml
12 ounces = 1 1/2
cups = 3,4 dl
= 340 ml
15 ounces = - = 4,2 dl = 420 ml
16 ounces = 2 cups
= 4,5 dl
= 450 ml
18 ounces = 2 1/4
cups = 5 dl
= 500 ml
20 ounces = 2 1/2
cups = 5,6 dl
= 560 ml
24 ounces = 3 cups
= 6,75 dl
= 675 ml
25 ounces = - = 7 dl = 700 ml
27 ounces = 3 1/2
cups = 7,5 dl
(3/4 liter) = 750 ml
30 ounces = 3 3/4
cups = 8,4 dl
= 840 ml
32 ounces = 4 cups
= 9 dl =
900 ml