Tanken var ju att jag skulle testa att grilla i min slökokare.
Crock-Pot - Slowcooker 5,6 l - multifunktionell
I den kan man bryna, rosta, ångkoka, koka ris
och till och med använda den som en ugn
MEN !!!
Eftersom jag är en klant så blev den bräserad istället.
Jag får prova grillningen vid ett senare tillfälle.
Den blev dock saftig och god
Häng med.....
Apelsin Kyckling - Pot-Bräserad
Detta behövs:
ca 1,4 kg
färsk hel kyckling
1½ msk ingefära, färsk riven
1 msk honung
2½ msk muschroom soy
2½ msk kycklingfond
1 msk kycklingkrydda
2 msk chilisause
1 tsk farinsocker
1 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
Marinad:
cest av en hel apelsin
juice av en ½ apelsin
sista halvan av apelsinen skalas - fruktkött inuti kyckling
Blanda marinaden:
Cest, juice, ingefära, honung, muschroom soy, kycklingfond,
kycklingkrydda, chilisause, farinsocker, och svartpeppar.
Marinera kycklingen:
Stoppa in fruktköttet från den skalade apelsinhalvan
Häll lite marinad inuti kycklingen
Stoppa kycklingen i en stadig fryspåse och häll över
marinaden
Knyt ihop och låt marinera minst 3 timmar i kylen (min låg
över natten)
Vänd då och då
Nu är det ju dessutom att jag har läst grundreceptet rejält fel.
TUR DET !!!
Eftersom jag satte resterna av marinaden i botten av pottan
så blev kycklingen bräserad istället för grillad
Gör så här:
Ställ ned tvåstegsställningen i pottan på lågt läge
Välj stek/grillfunktionen, ställ in tempen på 200 gr
Ställ in tiden med hjälp av fågelns vikt
ca 20-25 min/kg + ca 20 min
Starta multikokaren för att värma upp den till 200 gr
Lägg ned kycklingen på gallret och häller resten av
marinaden över
Nu är ju värmekällan underifrån så det är smart att lägga
fågeln med brösten nedåt för färgsättningen (även här missade jag)
På med locket och kör
När kycklingen gått klar så lägg den i folie och vira om så
den får vila ca 30 min
När du öppnar folien, ta reda på skyn - den ska i såsen
Såsen:
Sila skyn
Hetta upp en såspanna med lite smör i
Tillsätt 1 msk tomatpuré, fräs hastigt under omrörning
Tillsätt den silade skyn och 1½ dl vatten
Smaka upp med kycklingfond
Tillsätt lite dragon, red försiktigt med maizena
Done
DAGENS MIDDAG
Crock-Pot Bräserad Apelsinkyckling
Apelsin och Dragonsås
Kokt Ris
Detta går att göra i en vanlig slökokare
Kör 5 tim på låg - Den får ingen färg
Men saftig och god blir den