måndag 21 mars 2016

Lökiga Köttbullar i Brunsås - Recept


Kanske inte världens bästa köttbullar

Men detta blir nog mitt standardrecept

Jag älskade smaken på dom
Och konsistensen både varma och kalla


Bra att veta:
1 tsk  = 5 ml
1 msk = 15 ml


Köttbullarna - detta behövs
1,6 kg Nötfärs
7 msk Potatismjöl
2 st Ägg
1 dl Chilisause
1 förp Blå Band Fransk Löksoppa
1 msk lökpulver
1-2 msk Baskrydda




Blandas väl - jag använde degmaskinen
Idag var jag ute efter att det skulle bli lite överbearbetat

Ta en klick blandad färs och gör ett stekprov
om det skulle behövas mer kryddor.

Täck färsbyttan med folie och ställ kallt.
Låt vila någon timme


Förbered undertiden
Såsen - detta behövs
3 msk Smör
3 msk Rödlök, finhackad
1 msk Tomatpuré
5 msk Vetemjöl
5-7 dl Vatten
3 msk Kalvfond
1-2 tsk Muschroom soy
ev Salt o Svartpeper att smaka av med

Såsen - Gör så här:
Hetta upp smöret,
Fräs löken försiktigt i ca 10-15 min, utan att det bränns
Tillsätt och fräs tomatpuré hastigt, vispa till det börjar ta ihop
Pudra över mjölet, vispa
Tillsätt vattnet i omgångar under vispning
Låt sjuda ca 5 min
Tillsätt kalvfond och soya - vispa ihop
Smaka av med SoP om det behövs
Ställ åt sidan

Åter till Färsen
Formad tajta köttbullar ca 20 gram styck - 2 cl (snapsmått)

En stor gjutjärnspanna är överlägset nu
Har du ingen sådan så är det ingen panik

Ta den största vanliga stekpannan du har.

-----------------

Parantes
Eftersom köttbullarna läggs i hett fett så suger dom inte åt sig så mycket av fettet
Värre vore att lägga ned dom i ljummet fett - slurp

-----------------

Nu kör vi
Börja med ½ dl rapsolja och 25 gr smör - (Till att börja med)
Hetta upp rapsolja och smör i pannan
När det slutar fräsa minska värmen till hälften
Fyll stekpannan till ca 3/4 delar med köttbullarna och fräs hastigt 
Håll bullarna i rullning utan att peta på dom för mycket
När dom är klara flytta över köttbullarna till såsen - undvik att få med så mycket fett
(ev lägg köttbullarna på ett fat så dom rinner av lite)
Fyll på i pannan med lite olja och ev smör
Skicka i resten av köttbullarna och fräs hastigt till klara.
Flytta över köttbullarna till såsen.

Såsen räcker till ungefär halva mängden köttbullar

Nu plockar vi ihop middagen
Sätt såsen med köttbullarna i på låg värme - rör om
Låt sjuda under lock ca 10 min - rör om då och då

Serveras med kokt potatis eller potatismos, lingonsylt, snittgurka

-----------------

Dagens Middag
Lökiga Köttbullar i Brunsås
Kokt Potatis
Lingonsylt
Snittgurka