Jag älskar ju att skapa nya och att prova att justera recept
Och då kommer det att stå "Recepttest" i rubriken
Jag delar med mig av recepten om någon vill prova själv.
----------
Sjömansbiff - Recepttest 1-2016
Jag försöker hitta smaken på sjömansbiffen vi fick i skolan i början på 70-talet.
Bra att ha
Stor
gjutjärnsstekpanna
1 gärna 2 rostfria byttor,
gärna större
Har du inte det så ta det du
har
----------
Gör den på skinkstek för jag hade inget nötkött hemma
Detta behövs:
1 stor msk tomatpure
1-2 msk vegeta krydda
3 tsk vetemjöl
1 burk pripps öl (hade inget
annat hemma, 50 cl )
1 msk kalvfond konc
½-1 tsk salt
1-1½ msk svartpeppar,
grovmald
Smör och rapsolja till
stekning
Gör så här:
Skiva, kött, lök och potatis
tunt
(Låt potatisen ligga i kallt
vatten till dess den ska i)
Hetta upp 2 msk smör och 3
msk olja
När smöret slutar fräsa -
tillsätt hälften av köttet
Minska värmen till hälften
Krydda med 1,5 msk vegeta -
fräs till gyllenbrunt nästan bränt
Häll över till rostfri bunke,
gärna lite större
(Jag steker köttet i 2 omg så
det inte blir kokt)
Och om igen, hetta upp 1 msk
smör och 2 msk olja
När smöret slutar fräsa -
tillsätt resten av köttet
Krydda med 1,5 msk vegeta
F räs till gyllenbrunt nästan bränt
Häll över till rostfri bunke,
Pudra sedan 2 msk mjöl över
köttet
Blanda väl - ställ åt sidan
Hetta upp 2 msk smör och 3
msk olja
När smöret slutar fräsa -
Tillsätt tomatpuré och lök
Fräs så löken blir glansig
Pudra 1 msk mjöl över, blanda
väl
Tillsätt vatten, rör om väl
Häll över i samma bytta som
köttet
Blanda ihop
Alt 1:
Har du en stor bytta där du
rymmer kött, potatis och lök
Blanda ihop allt inkl kryddor
och kalvfond
Lägg över allt i stekpannan -
Häll över ölen
Stoppa in i ugnen på 200
graders värme
Kör ca 30-35 min - det ska
börja brännas på topparna
Lyft upp på spisen, smaka av
med salt
Sätt på lock och låt sjuda ca
10-15 min
Kolla med potatispinne
Alt 2:
Lite olja i botten på
stekpannan
Lägg ett lager (hälften)
potatis + krydda med salt o svartpeppar
På det ett lager
(hälften) kött och lök + kalvfonden
Sedan ett ett lager (resten)
potatis + krydda med salt o svartpeppar
Avsluta med det sista av kött
och lök - rör om allt lite så lite potatis tittar upp
Häll över ölen
Stoppa in i ugnen på 200
graders värme
Kör ca 30-35 min - det ska
börja brännas på topparna
Lyft upp på spisen, smaka av
med salt
Sätt på lock och låt sjuda ca
10-15 min
Kolla med potatispinne.
Servera med snittgurka
(som
jag givetvis hade slut på)
Som tur var - så är det gott med rödbetor oxå
Gott var det - väldigt gott
Smaken på sjömansbiffen vi fick på skolan i början på 70 - talet ??
Jag har kommit ett steg närmare tror jag