Recept på Beamajonäsen av Anders Wigh.
Längst ner i detta inlägg.
Majonnäs
på hela ägg med smak av bearnaise
Tag
fram en smal bunke eller skål med raka kanter men så pass vid att mixerstaven
går ner. - I bunken lägger du sedan:
1
matsked Dijon senap,
1
matsked vitvinsvinäger,
1
matsked dragon,
1
nypa peppar och en nypa salt.
Knäck
i ett helt ägg,
stänk
på ett par droppar tryffelolja, inte för mycket. Den skall finnas där men inte
ta överhanden.
Häll
på 2.5 dl raps eller solrosolja.
Kör
ner mixerstaven i botten och kör igång.
Jobba
försiktigt upp och ner med staven och snabbt har allt blandat sig.
Täck
över och ställ i kyl och smaka av dagen efter med mer syra eller sälta om det
behövs.
Idiotsäkert!
Majonnäsen
håller sig länge i kylen dessutom.
Experimentera
lite med det här receptet, ändra på kryddningen. Har du några slamsor rökt lax
kvar? Kör i dem med dill och du har en laxmajonnäs perfekt till kokt ägg, stekt
fisk mm.
Anders
Wigh.