Vännäsdagarna - jag vägrar gå ut - men gott ska jag äta
Så nu är det är det laddat för grillning i dagarna 3
Sä här har vi det i Fasta Paviljongen
Kvällens grillning blev goda biffar
Med en kall majonäsbearnaise som Anders Wigh har varit vänlig nog att dela med sig av
Och en enkel sallad
Zuzz hade en marinerad svampsallad
Samt så lade hon upp polentabiffarna som jag grillade
Ett tips - grilla inte polentabiffar - Osten smälter
Recept av Anders Wigh
Majonnäs på hela ägg med smak av bearnaise
Tag fram en smal bunke eller skål med raka kanter men så pass vid att
mixerstaven går ner.
I bunken lägger du sedan:
1 matsked Dijon senap,
1 matsked vitvinsvinäger,
1 matsked dragon,
1 nypa peppar och en nypa salt.
Knäck i ett helt ägg,
stänk på ett par droppar tryffelolja, inte för mycket. Den skall finnas
där men inte ta överhanden.
Häll på 2.5 dl raps eller
solrosolja.
Kör ner mixerstaven i botten och kör igång.
Jobba försiktigt upp och ner med staven och snabbt har allt blandat sig.
Täck över och ställ i kyl och smaka av dagen efter med mer syra eller
sälta om det behövs.
Idiotsäkert!
Majonnäsen håller sig länge i kylen dessutom.
Experimentera lite med det här receptet, ändra på kryddningen. Har du
några slamsor rökt lax kvar? Kör i dem med dill och du har en laxmajonnäs
perfekt till kokt ägg, stekt fisk mm.
Anders Wigh.