Köks Fakta

fredag 11 juli 2014

Grilldag 1 - Vännäsdagarna - Recept

Vännäsdagarna - jag vägrar gå ut - men gott ska jag äta
Så nu är det är det laddat för grillning i dagarna 3

Sä här har vi det i Fasta Paviljongen


Kvällens grillning blev goda biffar 
 Med en kall majonäsbearnaise som Anders Wigh har varit vänlig nog att dela med sig av
 Och en enkel sallad

Zuzz hade en marinerad svampsallad
Samt så lade hon upp polentabiffarna som jag grillade 
Ett tips - grilla inte polentabiffar - Osten smälter


Recept av Anders Wigh

Majonnäs på hela ägg med smak av bearnaise

Tag fram en smal bunke eller skål med raka kanter men så pass vid att mixerstaven går ner. 

I bunken lägger du sedan:

1 matsked       Dijon senap,
1 matsked       vitvinsvinäger,
1 matsked       dragon,
1 nypa peppar och en nypa salt.
Knäck i ett helt ägg,
stänk på ett par droppar tryffelolja, inte för mycket. Den skall finnas där men inte ta överhanden.
Häll på 2.5 dl   raps eller solrosolja.

Kör ner mixerstaven i botten och kör igång.
Jobba försiktigt upp och ner med staven och snabbt har allt blandat sig.
Täck över och ställ i kyl och smaka av dagen efter med mer syra eller sälta om det behövs.

Idiotsäkert!
Majonnäsen håller sig länge i kylen dessutom.

Experimentera lite med det här receptet, ändra på kryddningen. Har du några slamsor rökt lax kvar? Kör i dem med dill och du har en laxmajonnäs perfekt till kokt ägg, stekt fisk mm.

Anders Wigh.