Jag har gjort en variant på ett orginalrecept från Piteå
tidigare.
Det hittar ni --- >>> HÄR <<< ---
Nu ville jag göra en fastare/kompaktare variant som jag
föredrar.
Paltrecept är ju väldigt individuellt.
Frågar du efter ett recept så kan det variera mycket.
Recept pitepalt 2019 - ca 6 portioner:
Ca 700 g
vetemjöl (11-12 dl )
(ev. lite vatten om du tycker smeten blir för torr)
250-400 g
fläsk (rimmat)
Det som blir över av fläsket kan du forma till biffar och
stekta som biffar och servera till.
Jag använder en köttkvarn till förberedelserna
Gör så här:
Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du
gör iordning smeten, salta vattnet (snåla inte med saltet).
Mal fläsket med grov skiva
(kan funka att finhacka)
Skala potatisen och mal den i köttkvarn med fin skiva
(kan funka att finrivna)
Blanda potatis, mjöl och salt och arbeta ihop degen.
Använd vatten om smeten blir för torr
Dags att rulla palt
Jag brukar använda ett dl mått till smeten och en tsk till
fläsket
Ta smet i handen - gör en grop - lägg i fläsk - rulla ihop,
släpp i kokande vatten.
Använd gärna en träslev så det inte stänker så mycket - rör
om då och då.
Låt sjuda i ca 30-60 min
Servera palten med smör och lingonsylt.