Igår gjorde jag några små köttbullar
Jag blev lite
inspirerad att göra något lite annorlunda
Detta som jag bjuder på idag är
första receptet
Det ska utvecklas
---------------
Börja med att
Riva 2 gula lökar (eller 1 stor) fint i matberedaren
Hetta upp 1 msk rapsolja och 1 msk smör i stekpanna
Tillsätt den rivna löken i stekpanna, minska värmen
Låt löken ligga och sjuda på låg värme i 15-20 min
utan att den bränns - Rör om och vänd då och då
Nu är löken karameliserad
Kyl löken snabbt
Förbered under tiden resten
900 g
nötfärs
4 msk potatismjöl
4-5 msk Beef Dust
1-2 msk baskrydda (9 del salt, 1 del vitpeppar
Kyld karameliserad gul lök (se ovan)
Blandas väl - jag använde degmaskinen
(nu väger degen ca 1081 g )
Ta en klick blandad färs och gör ett stekprov
om det skulle behövas mer kryddor.
Täck färsbyttan med folie och ställ kallt.
---------------
2 msk rapsolja
2 msk smör
2 gula lökar eller 1 stor, GROVhackad
2 msk vetemjöl
1-2 dl
vatten (börja med 1 dl ,
späd om det behövs)
2½ dl tacosås, medium hot
2½ dl chilisause
ev. salt och svartpeppar
Nu är det bra att ha en belagd, större stekpanna, med lock
Eller en gryta 2-3 liter , belagd med lock
Hetta upp rapsolja och smör i pannan/grytan
När det slutar fräsa minska värmen till hälften
Tillsätt lök och fräs den utan att den bränns
När löken är glansig pudra över mjölet och vispa snabbt ihop
Tillsätt 1
dl vatten under omrörning med visp
När den börjar tjockna, tillsätt tacosås under omrörning
Och när den börjar tjockna, tillsätt chilisause under
omrörning
Låt sjuda 5 minuter, rör om då och då
Späd med vatten om du tycker den blir för tjock
Smaka av med salt och peppar
Ställ åt sidan
---------------
Åter till Beef Dust-färsen
Formad små tajta köttbullar 10-15 gram styck
En stor gjutjärnspanna är överlägset nu
Har du ingen sådan så är det ingen panik
Ta den största vanliga stekpannan du har.
Du kan ju ev få dela upp stekningen på fler omgångar.
Parantes
Eftersom köttbullarna läggs i hett fett så suger dom inte åt
sig så mycket av fettet
Värre vore att lägga ned dom i ljummet fett - slurp
Nu kör vi
Börja med ½ dl rapsolja och 25 gr smör - (Till att börja
med)
Hetta upp rapsolja och smör i pannan
När det slutar fräsa minska värmen till hälften
Skick i ca hälften av köttbullarna och fräs hastigt
Håll bullarna i rullning utan att peta på dom för mycket
När dom är klara flytta över köttbullarna till såsen -
undvik att få med så mycket fett
(ev lägg köttbullarna på ett fat så dom rinner av lite)
Fyll på i pannan med lite olja och ev smör
Skicka i resten av köttbullarna och fräs hastigt till klara.
Flytta över köttbullarna till såsen.
Nu plockar vi ihop middagen
Sätt såsen med köttbullarna i på låg värme - rör om
Låt sjuda under lock ca 15 min - rör om då och då
Sedan så ska det ju serveras något till
Pasta tänkte jag - men hade ingen rolig hemma
Men några stackars Cannellonirör i en förpackning
Don leker vi med
Jag valde i dag att servera med pasta
Men ris, polenta, bulgur - alternativen är många