söndag 28 maj 2017

Lasagne på Fläskytterfilé - Recept


Nu tror du kanske att jag inte är riktigt riktig.
Du har rätt.
Men.
Detta funkar.


Fläskytterfilésås - Detta behövs:
1 msk smör
3 msk rapsolja
600 g fläskytterfilé, grovmald
200 g gul lök, finhackad
3 msk tomatpuré
500 g tomatkross
5 dl vatten
3 msk vetemjöl
2 dl chilisause
2 dl ajvar
1½ msk mushroom soy
1 msk worcestershire sause
2 st köttbuljongtärningar
½ tsk salt
1 tsk rosmarin
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk oregano, torkad

Fläskytterfilésås - Gör så här:
Hetta upp 1 msk smör och 2 msk rapsolja
När smöret slutar fräsa
Tillsätt färs, lök och tomatpuré och bryn
Pudra över vetemjöl och rör om
Tillsätt tomatkross och vatten, rör om
Minska värmen till ca 1/6
Tillsätt resten, rör om, lägg på lock
Låt puttra på låg värme minst 60 min
(ju längre desto bättre, 2-3 timmar perfekt)
Rör om då och då så det inte bränner i botten
Smaka av med salt och svartpeppar. om det behövs


Ostsås - Ingredienser:
1 lit  mjölk 3%
0,6 dl vetemjöl
50 g smör
1 tsk vitlökspulver eller ½ riven vitlöksklyfta
200 g riven ost (gärna mer)
125 g riven mozzarella
baskrydda (1-9 Vitpeppar-Salt)

Ostsås - Gör så här:
Smält smöret och tillsätt vitlöken
Vispa i mjölet slätt
Tillsätt mjölken under vispning - lite i taget
Låt sjuda i 5 minuter
Tillsätt den rivna osten - (spara lite till toppa lasagnen med)
Rör ihop och ta från plattan
Smaka av med baskryddan

--------------

Nu är det dags att montera lasagnen
Snåla inte med ostsåsen

Först ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Avsluta med mycket ostsås och riven ost

Gratinera i vanlig ugn 225 grader
Eller 200 grader i konvektorugn
Ca 30 min

Låt lasagnen vila ett tag så den tar ihop