Bolognese var i början en bondrätt där man tog vad man hade
i köttväg, det kunde vara strimlor av gris, kyckling, lamm eller nöt och det
tillsatte man i en mustig tomatsås
Jag hade billig fläskyttefilé som jag valde att grovmala
Så här står det i Wikipedia
Rätten har inspirerats av liknande såser från Bologna som
normalt inte serveras till spaghetti, utan till andra pastatyper, som
tagliatelle (tagliatelle alla bolognese) eller mera sällan med rigatoni eller
cannelloni. Den ursprungliga italienska såsen, den så kallade ragun (ragù alla
bolognese), tillagas av biff, pancetta, ost, lök, morötter, selleri, tomater,
köttbuljong, vitt vin och eventuellt grädde.
Detta blir en variant efter mitt huvud....
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1½ näve torkade trattkantareller, krossade i handen
1 tsk svartpeppar grovmald
*2½ dl vatten
*1 st
kalvbuljongtärning
*1 st
hönsbuljongtärning
1 msk torkad oregano
Smaka av med:
svartpeppar grovmald
salt
*Jag hade 2½ dl hemmakokt kycklingfond/buljong
I receptet la jag in vatten och buljongtärningar istället
Hetta upp en stor stekpanna du har lock till med smör
När smöret nästan tystnat så minska värmen till hälften
Tillsätt morötter, lök och tomatpuré,
Fräs i 5 min utan att det bränns
Tillsätt vitlöken och färsen
Stek till dess färsen fått färg
Tillsätt trattkantareller, tomatkross
svartpeppar, oregano, paprika samt vatten och
buljongtärningar
Rör om, sätt på locket och minska värmen till ca 2/6
Låt sjuda under lock i 3-4 timmar utan att det bränns
tror jag körde ca 4-5 timmar, men det är överkurs...
Smaka av med svartpeppar och salt
Servera med pasta