Köks Fakta

söndag 30 april 2017

Blodplättar & Blodpudding - 2 x Recept

Blodplättar:

Idag blir det 2 recept på klassisk husmanskost
som inte görs från grunden så ofta numera
Tyvärr - för det är så stor skillnad mot köpesvarianten


500 g          blod (säljs fryst)
2½ dl          svagdricka eller mörkt öl
2½ dl          vatten
270 g          vetemjöl 4½ dl
3 st             ägg
75 g            smör eller margarin
1-2 tsk        baskrydda (9 del salt 1 del vitpeppar)
2 tsk           malen kryddpeppar
2 tsk           mejram eller timjan
1½ msk      sirap



Blanda mjöl, kryddor och sirap
Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl samt vatten
Tillsätt hälften av blod/ölblandningen i mjölet under kraftig vispning
När smeten är slät, tillsätt äggen, vispa ihop
Tillsätt resten av av blod/ölblandningen under kraftig vispning

Smält nu resten av fettet och vispa ned det.


Smält fett i en stekpanna eller en plättlägg

Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ganska svag värme

Servera:
Nygräddade blodplättar med lingonsylt eller rårörda lingon
stekta äppelklyftor och stekt fläsk.


---------------

Blodpudding


Port ca 6
Tid ca 2 tim,
Ugn 200 grader

500 blod (säljs fryst)
2,5 dl svagdricka eller mörkt öl
160 g  grovt rågmjöl (4 dl)
75 g stor gul lök (½ st)
75 g smör eller margarin
½ msk salt
1 tsk malen kryddpeppar
2 tsk timjan, salvia eller mejram
0,25 dl sirap


Tina blodet i kylskåp 8 - 10 timmar

Sila blodet och blanda det med svagdricka eller mörkt öl.
Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning.
Skala och hacka löken - fräs den i lite av fettet och blanda ned i smeten.
Smält nu resten av fettet och blanda ned det.
Tillsätt salt, kryddor och sirap
Stek ett prov i en stekpanna och smaka av.

Smörj och bröa 1 form på 1,5 liter
Häll upp smeten till 2/3 av formen
Ställ formen i en långpanna - och täck formen med aluminiumfolie.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen
Häll kokhett vatten vid sidan av formen
Grädda i vattenbadet 1 tim - 1 tim 15 min.
Prova med provsticka eller tandpetare som skall kännas torr när puddingen är klar.
Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp.

Servera:
Nygräddad blodpudding med lingonsylt eller rårörda lingon, 
stekta äppelklyftor och stekt fläsk.


Avslutningsvis så bjuder jag på en bild från förra gången
jag gjorde blodpudding 2014





lördag 29 april 2017

Pasta med Ramslökspesto och Gula Kantareller - Recept

Idag blev det vegetariskt.

Fick en burk ramslökspesto från Alice Borg i gruppen
"Matglädje med Kockar och Amatörer" på facebook
Hon har kört på känn efter ett recept hon hittade på Ica Kuriren.

Länk till orginalreceptet och skaparen av receptet lite längre ned


Nu var ju då frågan, vad ska jag hitta på.
Detta blev resultatet.



Jag kokade pasta och smörfräste finhackade gula kantareller
När kantarellerna var klar la jag ned 1 msk ramslökssmör som smälte medan jag hällde av pastan. Sedan blandade jag kantarellerna och ramslökssmöret med pastan och la upp på tallriken.
Toppade med riven ost.
Klickade över ramslökspeston och avnjöt en enkel och god pasta


Ramslökspesto
Detta recept kommer från Ica Kuriren
Receptet är komponerat av Miriam Johansson.

Du behöver:
0.5 liter ramslök
3 matskedar pinjenötter
eller 10 skållade och skalade sötmandlar
1.5 deciliter olivolja
75 gram ost
riven, lagrad, smakrik (typ parmesan eller Västerbotten)
1 kryddmått salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
1 Finhacka ramslöken. Mortla eller kör bladen i en matberedare tillsammans med nötter eller mandel.
2 Kör till purékonsistens och häll sedan under omrörning ned oljan och till sist den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
3 Servera direkt eller lägg över i en rengjord glasburk med lock.
4 Peston kan förvaras upp till en månad i kylskåp








onsdag 26 april 2017

Beef Dust Pot Ribs - Recept


Revben marinerade med Beef Dust och Baby Ray's BBq sause

Det är inte bara enkelt och relativt billigt
Det är ju så gott
Idag kör jag ett lite annat stuk än jag brukar
Dessa revben har en liten kick


Ingredienser:
1 kg tjocka revben

Marinad:
½ dl rapsolja
½ dl kikkoman soja
1 msk beef dust
1 tsk salvia
1 msk sweet baby ray's bbq sås


Glaze:
½ dl matolja
½ dl mörk sirap
½ dl ketchup
½ dl kikkoman soja
1 msk sweet billy rays bbq sås
2 tsk ingefärapulver
1 tsk beef dust


Gör så här:
Marinera revbenen över natten
lägg revbenen med benen uppåt i crock-poten
Kör låg effekt 4,5 tim

Blanda glaze i en panna
Ge ett snabbt uppkok under vispning
Ställ så den svalnar


Lyft upp revbenen och låt dom svala en stund
Värm upp ugnen till 225 grader

Skär upp revbenen och vänd dom i glazen
Lägg i revbenen i en ugnsfast form


Kör ca 15 minuter i ugn - servera









tisdag 25 april 2017

Sweet Chili Kycklingklubbor - Recept


1 kg kycklingklubbor

Marinad
½ dl rapsolja
½ dl kikkoman muschroom soy
½ dl sweet chili sause
1 msk kycklingfond, konc
1 msk ingefärapulver
1 msk kycklingkrydda knorr
1 tsk salt


Jag marinerade frysta kycklingklubbor i ca 12 timmar
Så dom var inte helt tinade när jag la dom i gratängformen

Körde 45 min i 200 graders varmluftsugn (+25 grader i vanlig ugn)
Hade kunnat täcka med folie efter 30 minuter men gjorde inte det.

Tänk på att ugnar är inte helt lika så ni får kanske justera tid och temp.

Tog ut ur ugn, täckte med folie och lät vila ca 1 timme

Smakar ljuvligt och är saftiga


fredag 21 april 2017

Våfflor 2017 v.1 - Recept





Provar idag en variant med mer mjöl än jag normalt har.
(brukar ha 5 dl till 1 lit mjölk)

480 g (8 dl) vetemjöl
2 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 lit mjölk
5 ägg
100 g smält smör


Gör så här:
Blanda ihop vetemjöl, strösocker, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt ca 6 dl mjölk, vispa till en slät smet
Tillsätt äggen och vispa ihop,
Tillsätt resten av mjölken, vispa ihop till slät smet
Låt smeten stå och svälla övertäckt i kylen i cirka 1 timme.


Smält smöret och vispa ihop det med smeten.
Värm upp våffeljärnet. Smörj våffeljärnet med smör.
Grädda våfflorna tills de får en gyllenbrun färg (jag körde 4 min per lägg)  Häll cirka 1 dl smet per våffla.
Servera våfflorna nygräddade.

Jag serverade våfflorna med créme fraiche och hjortronsylt.

Borde haft bacon oxå...


Middag ikväll blir kalla våfflor med smör och socker...

tisdag 18 april 2017

BBqglaserad Karréskiva - Recept på en höft

Superenkelt med massor av smaker.




IKEA Trovärdig har jag i långtest för tillfället
OBS - detta är inte menat som reklam

Tog en liten stekpanna med beläggning som tål ugnsvärme
Satte lite flytande smör, salvia, salt och peppar i botten
La 2 st 200 g karréskivor i pannan, salt o peppar + flytande smör ovanpå.
Stoppade in i kall ugn och startade ugnen på 75 grader - körde i 2 tim.


Tog ut pannan ur ugnen och ökade till 225 grader.
Penslade på Sweet Baby Rays BBq sause och flytande honung.

Körde klart i ugnen 15 min.

Superenkel middag

BBqglaserad Karréskiva
Pommes Strips




måndag 10 april 2017

Vild-Pot Högrev - Recept


Jag har längtat efter billig högrev så jag skulle ha råd att äta nötkött
Den här biten kostade 69:-/kg på Willys
Nu blir det äntligen en mustig köttgryta


1,2 kg högrev, stora grytbitar
10 g torkade trattkantareller, krossade i handen
12 st enbär
1 msk kryddpeppar, hel
2 st lagerblad
2½ dl rödvin
3 st mörka oxbuljongtärningar, finhackade
200 g gul lök, grovhackad
125 g kålrot, tärnad
150 g morot, tärnad
2 dl vatten
4 msk vetemjöl, vispas ihop med vattnet
1 msk soja
2½ dl grädde
ev salt o vitpeppar
ev maizenaredning

Blanda allt i slökokaren förutom grädden, salt och maizenaredning


Kör 8 tim på låg effekt
(Ev så rör om efter halva tiden)

När det är 45 min kvar så tillsätt grädde, rör om
Tycker du såsen är för tunn - rör ned maizenaredning
Smaka av med salt och vitpeppar

Kör dom sista 45 min - servera

Viltdoftande Högrev i min Crock-Pot
Serverat med ris och ett stort glas mjölk
Skulle haft lite lingonsylt och snittgurka till, men jag var lat


Vild Pot Högrev 2017


lördag 8 april 2017

Chokladpannacotta med Jordbgubbssalsa - Recept

Hittade ett gott recept i ett inlägg från 2015
Måste ju bara lyfta ut det till ett separat inlägg.


Chokladpannacotta med Jordgubbssalsa
Denna tillverkas i 2 steg
2 port. 

Ingredienser 2 port
lager 1
lager 2
gelésocker multi
1 msk
1 msk
vaniljsocker
1 tsk
1,5 tsk
cacao
5 msk      
2 msk
grädde
2 dl
2 dl

Lager 1 gör så här:
Blanda samman ingredienserna
låt koka i 30-40 sek
Häll upp i glas, sätt in i kylskåp för att börja stelna.

Nu börjar du om direkt med lager 2
Blanda samman ingredienserna
låt koka i 30-40 sek
Låt svalna något. Fördela lager 2 över den lager 1.
Ställ i kylskåp tills de skall ätas


Jordgubbssalsa:
Jordgubbar (färska) 12 styck 
Basilika (torkad) 1 msk 
Balsamvinäger 3,0 msk 
Vaniljsocker 1 msk
Sambal olaek  1/2 tsk
Blanda allt utom jordgubbar som skärs i bitar och blandas med vätskan sedan
Låt stå kallt och vila till servering

Ställ glasen med pannacottan i mitten på en tallrik. 
Skeda jordgubbssalsa ovanpå pannacottan. 
Servera






onsdag 5 april 2017

Min bästa pizzadeg/Pizza Disco med Bacon - Recept

Uppdaterad 2020-01-06




Matomanens bästa pizzadeg 2017:
Detta är ett recept som ger dig en kanonbotten till din pizza
Detta recept ger ca 3 pizzor!

Jag använder alltid torrjäst för det ger mig möjlighet att ha hemma och inte behöva planera inför ett bak
Vill du ha färsk jäst så behöver du ca 20 g till detta recept.
(Då vet du att det blir en annan ordning på tillagnings sättet)

Degen: 
7 g torrjäst
2,5 dl vatten
360 g vetemjöl special (viktigt)
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker

Blanda torrjästen med alla torra ingredienser i en degblandare
Tillsätt 37 gradigt vatten i omgångar medan maskinen går
Kör degen minst 10 minuter för att frigöra allt gluten
(om du jobbar för hand 15-20 min)
Ta en tillräckligt stor bunke så den inte jäser över kanten och täck ordentligt med en plastfolie.
Mjöla degen så den inte fastnar.
Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45-60 min.

När degen jäst klart så delar du den i 3 delar och formar till en boll.
Använd rätt mycket siktat vetemjöl när du jobbar med degen.
Låt vila i ca 10-15 min så blir dom lättare att jobba med.

Kavla degen tunn och lägg sedan den på ett bakplåtspapper.
Förgrädda degen ca 5-7 min i 225 graders ugn.

Då här långt kan du förbereda om du vill äta senare.
Toppa pizzan precis innan gräddning.


Tillbehören:
Jag brukar koka min egna pizzasås, men hade inte hemma ingredienserna idag.
Så jag tog 2 msk tomatpuré, 1 dl chilisause och och lite riven vitlök.
Blandade och toppade pizzorna med såsen och kryddade med rätt mycket oregano.
Fördelade 250 g riven ost på såsen.
Skivade en gul lök och fördelade över pizzorna
Hade 400 g färdig köttfärssås i frysen, fördelades över pizzorna
Avslutade med att klippa 200 g bacon över pizzorna

Avslutet:
Körde i 225 gr ugn 9 min



Pizza Disco med bacon




söndag 2 april 2017

Kockens MatjesFrestelse 2017 - Recept


Inte riktigt som en Jansson, men väldigt gott och enkelt



Jag har gjort en variant tidigare - men idag fick jag lite inspiration från
Blev mycket snabbare och lindrigare eftersom jag körde både osten och potatisen i matberedaren

Min favoritmatjes


4 Port:
850 g fast potatis, skalad, grovriven
100 g rödlök, finstrimlad
200 g matjessill, skuren i mindre bitar
½- 1 dl matjessky (vätskan sillen låg i)
2 dl créme fraische
1 dl grädde
1 tsk grovmald svartpeppar
50 g riven ost (i gratängen)
175 g riven ost (på gratängen)

Vispa ihop grädde, créme fraische, matjessky och svartpeppar
Blanda ihop "vispet" med potatis, matjessill, rödlök och ost i gratängformen
Toppa med riven ost


200 grader i varmluftsugn
225 grader i konventionell ugn

Här kan man välja mellan 2 alternativ


alt 1.)         Förbered i god tid gratängen genom att köra gratängen 15 min,
                  Ställ åt sidan och kyl
                  Ta fram 20 minuter före servering och kör ytterligare 20-25 min
                  (körde 20 min - blev som jag vill - lite motstånd i potatisen)

alt 2.)         Kör gratängen klar direkt - det tar ca 35 min +/-
                  Låt stå en stund innan servering

Börjar osten se för bränd ut, täck med alufolie

Serveras med rödbetor (vilket jag glömt köpa hem)


Köttfärs-Pot-Soppa 2017 - Recept:



Mustig Köttfärssoppa i min Crock-Pot

Jag kör denna utan att försteka

Det är många ingredienser
Men jag kör - lök, vitlök, kålrot, morot i en Nicer Dicer Plus från twins
Det lär finnas en original hackare men har inte sett en sådan än
Köper nog originalet när jag hittar det - om jag har råd


Blanda i slökokaren:
400 g nötfärs, bryt isär med fingrarna
250 g vitkål, strimlad
200 g gul lökar, finhackad (2 st)
20 g st vitlöksklyftor, finhackade (3st)
150 g kålrot, i småbitar
150 g morot, i småbitar
100 g purjo, strimlad (10 cm)
800 g körsbärstomater på burk (2 burkar), Jag hade Zeta
2 lit vatten
1 msk baskrydda
1 msk rosmarin
2 msk oregano
2 msk Worcestershire sause
2 msk mrs chengs muschroom soy
4 st köttbuljongtärningar, rivna

Blanda allt väl - sätt på locket
Kör 5½ tim på låg effekt.

Rör om - Smaka av med salt och vitpeppar
Kör 30 min till


ca 4½ -5 liter god och matig soppa som inte förlorar på att serveras med en
klick Créme Fraische samt några stänk Santa Maria Hot Pepper Sause



lördag 1 april 2017

Hamburgare - 2017 ver:1 - Recept




Brioschebröd supergodare till hamburgarna

----------------------

2 kg nötfärs
1½ msk baskrydda
1 msk lökpulver
1½ msk potatismjöl
½ msk mrs chengs muschroom soy
1 dl chilisause

Blandas väl men inte för länge
Blandar du för länge blir smeten seg = inte bra


Formade 150 och 200 grams hamburgare och styckfryste dom igår (råa)

Blir kanon när orken inte finns att laga mat


Tog fram hamburgarna och vaccade dom idag
Nu ligger alla - utom 2 och vilar i frysen
Dom 2 finns i min mage

 

200 g Ostburgare
Brioschebröd
Bacon
Sallad
Rödlök,