Blodplättar:
Idag blir det 2 recept på klassisk husmanskost
som inte görs från grunden så ofta numera
Tyvärr - för det är så stor skillnad mot köpesvarianten
2½ dl svagdricka
eller mörkt öl
2½ dl vatten
1-2 tsk baskrydda
(9 del salt 1 del vitpeppar)
2 tsk malen
kryddpeppar
2 tsk mejram
eller timjan
1½ msk sirap
Blanda mjöl, kryddor och sirap
Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl samt
vatten
Tillsätt hälften av blod/ölblandningen i mjölet under
kraftig vispning
När smeten är slät, tillsätt äggen, vispa ihop
Tillsätt resten av av blod/ölblandningen under kraftig
vispning
Smält nu resten av fettet och vispa ned det.
Smält fett i en stekpanna eller en plättlägg
Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda
sidor på ganska svag värme
Servera:
---------------
Blodpudding
Port ca 6
Tid ca 2
tim,
Ugn 200 grader
500 blod (säljs fryst)
½ msk salt
1 tsk malen kryddpeppar
2 tsk timjan, salvia eller mejram
Tina blodet i kylskåp 8 - 10 timmar
Sila blodet och blanda det med svagdricka eller mörkt öl.
Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning.
Skala och hacka löken - fräs den i lite av fettet och blanda
ned i smeten.
Smält nu resten av fettet och blanda ned det.
Tillsätt salt, kryddor och sirap
Stek ett prov i en stekpanna och smaka av.
Smörj och bröa 1 form på 1,5 liter
Häll upp smeten till 2/3 av formen
Ställ formen i en långpanna - och täck formen med
aluminiumfolie.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen
Häll kokhett vatten vid sidan av formen
Grädda i vattenbadet 1 tim - 1 tim 15 min.
Prova med provsticka eller tandpetare som skall kännas torr
när puddingen är klar.
Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp.
Servera: