Inte riktigt som en Jansson, men väldigt gott och enkelt
Jag har gjort en variant tidigare - men idag fick jag lite inspiration från
4 Port:
½- 1 dl
matjessky (vätskan sillen låg i)
1 tsk grovmald svartpeppar
Vispa ihop grädde, créme fraische, matjessky och svartpeppar
Blanda ihop "vispet" med potatis, matjessill,
rödlök och ost i gratängformen
Toppa med riven ost
200 grader i varmluftsugn
225 grader i konventionell ugn
Här kan man välja mellan 2 alternativ
alt 1.) Förbered
i god tid gratängen genom att köra gratängen 15 min,
Ställ
åt sidan och kyl
Ta
fram 20 minuter före servering och kör ytterligare 20-25 min
(körde 20 min - blev som jag vill - lite motstånd i
potatisen)
alt 2.) Kör
gratängen klar direkt - det tar ca 35 min +/-
Låt
stå en stund innan servering
Börjar osten se för bränd ut, täck med alufolie
Serveras med rödbetor (vilket jag glömt köpa hem)