Köks Fakta

söndag 30 april 2017

Blodplättar & Blodpudding - 2 x Recept

Blodplättar:

Idag blir det 2 recept på klassisk husmanskost
som inte görs från grunden så ofta numera
Tyvärr - för det är så stor skillnad mot köpesvarianten


500 g          blod (säljs fryst)
2½ dl          svagdricka eller mörkt öl
2½ dl          vatten
270 g          vetemjöl 4½ dl
3 st             ägg
75 g            smör eller margarin
1-2 tsk        baskrydda (9 del salt 1 del vitpeppar)
2 tsk           malen kryddpeppar
2 tsk           mejram eller timjan
1½ msk      sirap



Blanda mjöl, kryddor och sirap
Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl samt vatten
Tillsätt hälften av blod/ölblandningen i mjölet under kraftig vispning
När smeten är slät, tillsätt äggen, vispa ihop
Tillsätt resten av av blod/ölblandningen under kraftig vispning

Smält nu resten av fettet och vispa ned det.


Smält fett i en stekpanna eller en plättlägg

Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ganska svag värme

Servera:
Nygräddade blodplättar med lingonsylt eller rårörda lingon
stekta äppelklyftor och stekt fläsk.


---------------

Blodpudding


Port ca 6
Tid ca 2 tim,
Ugn 200 grader

500 blod (säljs fryst)
2,5 dl svagdricka eller mörkt öl
160 g  grovt rågmjöl (4 dl)
75 g stor gul lök (½ st)
75 g smör eller margarin
½ msk salt
1 tsk malen kryddpeppar
2 tsk timjan, salvia eller mejram
0,25 dl sirap


Tina blodet i kylskåp 8 - 10 timmar

Sila blodet och blanda det med svagdricka eller mörkt öl.
Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning.
Skala och hacka löken - fräs den i lite av fettet och blanda ned i smeten.
Smält nu resten av fettet och blanda ned det.
Tillsätt salt, kryddor och sirap
Stek ett prov i en stekpanna och smaka av.

Smörj och bröa 1 form på 1,5 liter
Häll upp smeten till 2/3 av formen
Ställ formen i en långpanna - och täck formen med aluminiumfolie.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen
Häll kokhett vatten vid sidan av formen
Grädda i vattenbadet 1 tim - 1 tim 15 min.
Prova med provsticka eller tandpetare som skall kännas torr när puddingen är klar.
Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp.

Servera:
Nygräddad blodpudding med lingonsylt eller rårörda lingon, 
stekta äppelklyftor och stekt fläsk.


Avslutningsvis så bjuder jag på en bild från förra gången
jag gjorde blodpudding 2014