Köks Fakta

fredag 21 april 2017

Våfflor 2017 v.1 - Recept





Provar idag en variant med mer mjöl än jag normalt har.
(brukar ha 5 dl till 1 lit mjölk)

480 g (8 dl) vetemjöl
2 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 lit mjölk
5 ägg
100 g smält smör


Gör så här:
Blanda ihop vetemjöl, strösocker, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt ca 6 dl mjölk, vispa till en slät smet
Tillsätt äggen och vispa ihop,
Tillsätt resten av mjölken, vispa ihop till slät smet
Låt smeten stå och svälla övertäckt i kylen i cirka 1 timme.


Smält smöret och vispa ihop det med smeten.
Värm upp våffeljärnet. Smörj våffeljärnet med smör.
Grädda våfflorna tills de får en gyllenbrun färg (jag körde 4 min per lägg)  Häll cirka 1 dl smet per våffla.
Servera våfflorna nygräddade.

Jag serverade våfflorna med créme fraiche och hjortronsylt.

Borde haft bacon oxå...


Middag ikväll blir kalla våfflor med smör och socker...