lördag 1 augusti 2015

Kantarelltoppad Smörstekt Lax med Skaldjurssås - Recept

Tack till Gunilla Monica Wallén för inspiration



Såsen:
1 msk        smör
1 msk        gul lök, finhackad
1 tsk          tomatpuré
2 msk        hummerfond
2 dl            grädde
1 st            ägg, kokt och hackat (skaldjur ?)
2 tsk          dillpulver eller färsk
2 dl            räkor, skalade
ev              baskrydda (9 del salt, 1 del peppar)

Låt löken sjuda i i smöret utan att den bränns
Öka värmen och tillsätt tomatpurén som får fräsa en liten stund
Tillsätt hummerfond och grädde, låt det sjuda ca 5 minuter
Tillsätt ägget och dillen, rör om, och nu i med räkorna.
Låt det få ett uppkok - ta från spisen så inte räkorna blir sega
Om du tycker det behövs så smaka av med salt o peppar
Klar


Fisken
2 msk        smör
1 msk        rapsolja
180 gr       laxbit med skinn
                  baskrydda (9 del salt, 1 del peppar)

Hetta upp olja och smör
När det slutar fräsa
Lägg ned laxbiten med skinnsidan nedåt
Krydda ovanidan med baskryddan
Minska värmen lite grann
Låt steka till dess du ser på sidan av laxen att den börjar vara klar till 75%
Då vänder du på laxen slår av värmen på plattan och låter laxen stå där i 1 - 2 min

Servera med skinnsidan uppåt - den är god

Dagens Middag

Kantarelltoppad Smörstekt Lax
Skaldjurssås
Nypotatis