måndag 20 april 2015

Köttgryta med doft av mellanöstern

Jag vill ju inte påstå att jag är expert på Libanesisk mat


Men vi hade ett kort tag en restaurang här i Vännäs som serverade bl.a. Libanesisk mat.

Och denna maträtt smakar likadant och lika gott som den jag åt där


Köttgryta med doft av mellanöstern
1 kg           Högrev eller fransyska i grova bitar
1 st            Stor gul lök, finhackad
1-3 tsk       Sambal olaek
1-2 msk     Spiskummin
1- 2 st        Citroner rivet skal och lite juice
1 msk        Mynta
4 dl            Ajvar, stark
                  Vatten
                  Salt

Fräs kött och lök i het panna
Tillsätt sambal olaek, spiskummin, citroncest, mynta ajvar och vatten så det täcker över köttet.
Rör om och låt sjuda i 1,5 – 2 timmar, tillsätt lite vatten om det behövs, smaka under tiden av grytan, tillsätt extra kryddor om så behövs och salta

Köttet kommer att bli så mört att det faller isär, och därigenom också reder grytan….DÅ.....



Då är det dags att servera med basmatiris