Kompisen Janne hälsar på och vi går all in
Vegan
Jannes Tikka Tandori
Tikka Tandori - Detta behövs:
1 gul lök skivad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 paprikor, 1 röd + 1 orange
2,5 Oatly imat fraiche
ca 0,75
dl Tandorikrydda i påse
4 st
champinjoner, finhackade
½ st tofu
3 dl
passerad tomat
½ tsk svartpeppar, grovmald
25 gr carlshams mjölkfria margarin
1 tsk baskrydda
1 msk socker
2 dl
torkade sojabits
½ lit vatten
½ dl kinesisk soja
½ tärning grönsaksbuljong
1 tsk chilipeppar
1 msk vetemjöl
1 dl
vatten
Tikka Tandori - Gör så här:
Koka upp vatten, soja, grönsaksbuljong och chilipeppar
Förväll Sojabits i vätskan 5 min
Starta under tiden en gjutjärnspanna med margarinet
(Har du inte en gjutjärnspanna så ta det du har)
Häll av soyabits i ett durkslag och låt rinna av till torrt
När margarinet slutar fräsa steker vi tofu, champinjoner,
löken och vitlöken i 3 min
Krydda med 1 tsk baskrydda
Sedan ned med paprika och dom avrunna sojabitsen, fräs
hastig i 1-2 min
Kyl
Blanda marinad -
oatly med tandorikrydda
Rör ned den kylda stekröran i marinaden
Det är inte nödvändigt - men för bästa resultat
Låt marinera i 2-3 dagar för smakens skull.
Nu behöver vi en stekgryta - kan fungera med belagd gryta
Häll i det marinerade bitarna inkl marinad och koka upp
Tillsätt passerad tomat och koka upp
Om det skär sig å har du lyckats bra
Tillsätt socker
Låt sjuda (helst under lock) minst 30 min - max 1 tim
Blanda mjöl och vatten slätt
Häll i grytan under omrörning
Garam Masala - Bönbiffar - Vegan
Rune Edin
Fördelen med att förbereda detta ett par timmar eller dagen före
är att smakerna sätter sig bättre i smeten
Bönbiffar - Detta behövs:
230 g
smörbönon/stora vita bönor, sköljda
2 klyftor vitlök
4 soltorkade tomater
1 lök, grovhackad
0,5 dl
persilja, finhackad
1 näve babyspenat
1 msk garam masala
1 tsk ingefära, torkad
1 tsk salt
2 msk maizena majsstärkelse
rapsolja till stekning
Bönbiffar - Gör så här:
Grovhacka löken och stek den mjuk i 2 msk olja utan att den
bränns
Kyl löken - (gäller om man ska förbereda smeten ett tag före
tillagning)
Lägg vitlök, soltorkade tomater, spenat, persilja och löken
i en matberedare och mixa
Tillsätt bönor, sambal oleak, kryddor och maizena - Mixa
slätt
Smaka av och krydda extra om du tycker det behövs
Ställ kallt till tillagning (om du förberett smeten
tidigare)
Hetta upp ½ dl olja i stekpanna, minska värmen till hälften
Ta en sked och klicka ned biffar i pannan, platta till lite
lätt
Doppa skeden i kallt vatten mellan varje biff - hjälper
smeten att släppa från skeden
Stek till fin färg på båda sidor - var försiktig så dom
håller ihop
Naanbröd
Naanbröd - Detta behövs:
25 g
jäst
1½ dl vatten
1½ dl naturell yoghurt (Vegan tar soygurth)
1 stort ägg (Vegan skippar ägget)
1 msk neutral olja
2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ca 8 dl
vetemjöl (480g)
Till Pensling
vatten
1 msk sesamfrö
1½ msk neutral olja
Naanbröd - Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke
Ljumma vatten och yoghurt till 37 grader (fingervarmt)
Häll vätskan över jästen och rör till jästen löst sig
Tillsätt ägg, olja, socker och salt
Blanda bakpulver och mjöl
Tillsätt det mesta av mjölet till bunken och arbeta degen
smidig
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 60 minuter
sätt ugnen på högsta värme 275 grader (-25 grader i
varmluftsugn)
Sätt samtidigt in en plåt
Dela degen i 6 delar och platta ut delarna till droppformade
kakor
Pensla med vatten och strö över sesamfrö
Grädda 3 bröd i taget högt upp i ugnen 5-8 min, till dom får
fin färg
Ta ut den och pensla med olja
Låt svalna under duk
----------------
DAGENS VEGAN MIDDAG
Jannes Tikka Tandori
Garam Masala Bönbiff
Fyllt Basmatiris med Saffran