Idag undvek jag ett paltkaos genom att slå på hjärnan istället för att köra på autopilot
Jag har lärt mig att potatisen styr väldigt mycket hur stor
mängd mjöl som behövs
Uppdaterat 2017 12 10
Uppdaterat 2017 12 10
Starta stor gryta vatten (Minst 10 liter grytstorlek)
Palt Pärlström Mitt Orginalrecept
200 g kornmjöl 5 dl
600-720 g vetemjöl 10-12 dl
1 msk salt
1-3 dl vatten om smeten blir för torr
Mal sidfläsk i köttkvarn, ställ åt sidan
Skala potatisen, kör genom köttkvarn,
Blanda mjöl och salt
Blanda mjöl och potatis till en jämn smet
Använd vatten för att styra konsistens på palten
Dags att rulla palt
Jag brukar använda ett dl mått till smeten och en tsk till
fläsket
Ta smet i handen - gör en grop - lägg i fläsk - rulla ihop,
släpp i kokande vatten.
Använd gärna en träslev så det inte stänker så mycket - rör
om då och då.
Låt sjuda i ca 30-60 min
Servera med stekt fläsk, smör och lingonsylt