Köks Fakta

fredag 20 maj 2016

Kål-Pot-Pudding, Gräddsås, Mandelpotatispuré - Recept


Ännu ett Crock-Pot Recept
Husmanskost på mitt sätt


Förbered
350 g vitkål, finstrimlad
1 st stor gula lökar, finhackad
1 dl kokt ris
Matfett att steka i
Salt och vitpeppar
Karamelisera löken i matfett,
Tillsätt vitkål och låt steka ihop på låg värme - rör om då och då
Tillsätt riset och krydda med salt och vitpeppar efter egen smak

Färsen
350 g nötfärs
2 dl kokt ris
1 dl grädde
1 st ägg
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk salt
1 msk kryddpepparkorn, mortlade
3 msk potatismjöl
125 g bacon
(Jag hade 1 msk potatismjöl, blev extremt saftigt men höll ihop dåligt, tror dessutom att det skulle inte skada att kyla smeten ett par timmar så den sätter ihop sig lite)


Gör så här:
Färsen blandas med hälften av vitkålsfräset
Formas och lägges i botten av pottan (lite olja i botten på pottan)
(Gör utrymme på båda sidor av kålpuddingen)
Andra hälften av vitkålsfräset lägges över köttfärsröran
Toppa med 1 pkt baconskivor
Kör på låg effekt 6 tim

Om du vill kan du fördela såsen runt om när 30 minuter återstår
(om du serverar direkt ur grytan är det smidigt)


Gräddsås
30 g smör
1 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
1 tsk muschroom soy
1 tsk kalvfond, konc
1 tsk dijonsenap
baskrydda

Hetta upp en såspanna
Smält smör
Tillsätt vetemjöl och vispa ihop med smöret,
Tillsätt gräddmjölk i omgångar
Tillsätt soja, fond och senap
Låt puttra minst 5 min
Vispa ihop, smaka av med baskrydda
Låt koka upp och såsen är klar att servera

Recept Mandelpotatispuré ---->>> HÄR


 Dagens Middag
Kål-Pot-Pudding
Bacon
Gräddsås
Mandelpotatispuré