Gjord med filodeg som grund
Jag har aldrig jobbat med fryst filodeg - så detta är ett experiment
Längst ned i detta inlägg finns ett alternativt recept på pajbotten
Detta behöver du:
1pkt filodeg 270
g
5-8 skivor ost (hade hushållsost)
4 ägg
1 msk baskrydda
Botten gör så här:
Jag fördelade ut filodegen i min pajform
och la på smörpapper, och hällde i ett pkt gula ärtor
Förgräddade i 10 minuter i cirka 200 grader
Alternativ pajdeg finns längst ned i detta inlägg
Fyllning - Gör så här:
Lägg skivad ost i botten
Skär broccoli, och smörstek gula kantareller och lägg i
botten
Riv ost och mozzarella och lägg i botten
Vispa ihop créme fraische, mjölk, ägg och baskrydda
Häll det över den övriga fyllningen
Toppa med resten av den rivna osten
Tillagning:
Grädda i cirka 180 grader i 40-45 minuter. Kolla efter 30
min om det börjar se bränt ut så täck med ett foliepapper.
Efter 45 min - känn i mitten om äggstanningen stannat. - om
så, då är den klar.
Vegetarisk Mozzarellapaj med Gula Kantareller & Broccoli
----------------------------------------------------------
ALTERNATIV PAJDEG
Här behöver du inte lägga skivad ost i botten
Gör så här
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund
innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att
packa in den i plast så den inte torkar.
Tips: Kavla ut degen på smörgåspapper så blir det enklare
att få det tunt - jag körde smör, mjöl och salt i matberedaren, när det såg
riktigt smuligt ut tillsatte jag exakt 3 msk vatten och körde sedan till slät
deg - jag körde efter viktmåtten
Förgrädda pajskal 8-10 minuter i cirka 200 grader