Köks Fakta

måndag 5 juni 2017

Baconlindad Mozzarellafylld Köttfärslimpa - Recept




Detta behövs:
200 g gul lök finhackad, mjukstekt kyld
1 msk rapsolja (+ ca ½ dl vatten)
800 g köttfärs
2 msk chilisause
2 tsk oregano
1½ tsk baskrydda
2 st ägg
½ dl créme fraishe
½ dl ströbröd
½ dl vatten
125 g mozzarella, avrunnen (timjan)
250-375 g bacon (smaksak)

Gör så här
Började tidigare på dagen med att förbereda löken
Finhackade gul lök, lät fräsa försiktigt i oljan så löken mjuknar
Tillsätt ev lite vatten och låt det sjuda in i löken
Låt kallna för det ska blandas med kalla ingredienser som sedan ska stå och svälla i kylen någon timme

Blandade köttfärs, med resten av ingredienserna
(OBS !!! förutom mozzarellan och bacon)
så det blev jämt fördelat - inte mer - segt ni vet.

Ställ övertäckt i kylen 1-2 timmar så smeten får svälla


Lägg ut baconen i en sockerkaksform
Lägg i nästan hela färsen i formen och tryck ihop
Forma ett "dike" i färsen och skär ned mozzarellan där
(pudra lite timjan över osten)
Toppa med resten av färsen, pressa ihop
Tippa över "limpan" i en ugnsform så baconändarna kommer under


Stoppade i kall ugn och starta den på 80 grader. - kör 1 tim
Sätt termometer i limpan och ställ in termometern på 68 grader
Höj värmen till 200 grader och stäng luckan.
När termometerlarmet piper så ta ut limpan ur ugnen och sätt den under folie.


Nu är det bara att fixa tillbehören medan limpan vilar sig fast och go


Baconlindad Mozzarellafylld Köttfärslimpa
Smörstekt kulpotatis 
Treveckorssallad