I helgen var det dags för den årliga middagen med en av mina
äldsta vänner.
Vi i träffas så sällan att det är extra trevlig när han
kommer upp och hälsar på.
I år hade vi bestämt att göra det enkelt för oss:
Han hade med sig en fin hängmörad norrländsk oxfilé
Men till att börja med så åt vi en lättlunch
--------------------
Innan vi började tillaga middagen så ville vi ha en aptitretare
Mini croustades fyllda med,
Jalapenjoost, Blå Castello (gratinerde)
Skagenröra
--------------------
Dax att laga maten
Oxfilén:
Bra att ha:
Gjutjärnspanna eller motsvarande som går att köra i ugn
Ugnstermometer
Ingredienser:
välhängd oxfilé,
salt och grovmald svartpeppar
3 msk rapsolja
1 tsk rosmarin
Gör så här:
Putsa filén
Gnugga in rikligt med grovmald svartpeppar och salt
Hetta upp oljan, tillsätt smöret
Bryn filén runt om, lägg i vitlöken och rosmarin
Stoppa i termometern i filén inställd på 53 grader
Kör i 125 graders värme till uppnådd temperatur
Ta ut filén ur ugnen, ös med lite sky och lägg på skärbräda
för att vila ca 15 min
(det är nu du stoppar in potatisen i ugnen)
--------------------
Klyftpotatisen 2 port
Bra att ha:
Gjutjärnspanna eller motsvarande som går att köra i ugn
Ingredienser:
bakpotatis
1 msk rapsolja
baskrydda
paprikapulver
Gör så här:
Borsta potatisen under rinnande vatten (skala inte)
Klyfta potatisen i ca 8 klyftor
Hetta upp olja och smör i stekpannan
Minska värmen till hälften
Stek klyftorna i pannan ca 10 min, krydda under tiden (efter
smak)
Vänd klyftorna några ggr under tiden
Kör i ugnen ca 15 min i 200 gr varmluftsugn (+25gr i vanlig
ugn)
--------------------
Kvällens Middag
Coeur de filet,
Smörstekta och ugnsrostade potatisklyftor,
Baconflakes,
Till det ett gott vin
Vinistella D'Italia Amarone art.nr: 73105
Och avslutningsvis en kopp kaffe och en choklad bit
--------------------
Innan han åkte söderöver igen så svängde vi ihop en god lunch
Pasta Carbonara