Eller Aladåb på Fläsklägg & Bacon med hjälp av min Crock-Pot
Lite pyssel
Men en gång per år så kan man göra detta tycker jag
Gott att hitta på ett riktigt smörgåsbord
Varför jag valde att använda min Crock-Pot till min Aladåb
var för att få min fläsklägg så där perfekt tillagad (inte kokad i en massa
vatten)
Resten av tillverkningen så nyttjar jag spisen
Ingredienser
Portioner: 1 aladåb
4 lagerblad
1 msk kryddpepparkorn
2 tsk salvia
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
2 tsk salt
1,5 lit vatten
1 hel gul lök (skalad)
4 blad gelatin
Hade en fin bit på fläsklägg ca 1500 g inkl ben
Satte, rosmarin, salvia, timjan, lagerblad och salt i botten
på min Crock-Pot
La ned gallret, fläskläggen och en hel skalad lök (kryddlök)
Hällde vattnet över allt
Körde 7½ tim på låg
Tog upp fläskläggen och löken
Här gör man vad man vill med svålen....Jag njöt av den medan
den var varm
Rensa benen från kött - kyl köttet och löken
Sila buljongen i lämpligt stor kastrull/gryta
Lägg ned benen och låt sjuda och reducera i ca 30-45 min
Sila av buljongen och kyl till dagen efter för att kunna ta
bort fetthinnan.
Körde 150 gr bacon i ugnen på luddfritt hushållspapper
220 gr i 10 min
Lät baconet rinna av och kyl
Dagen efter:
Finhacka fläsklägg, bacon och löken
Ta fram och lyft bort fettlocket från buljongen
Klä en avlång form, ca 2 liter (för 1 aladåb), med
plastfilm.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten (följ
instruktioner på paketet)
Kokade upp buljongen med läggen, bacon och lök
Silade av buljongen
Läggen, bacon och lök till den plastfilmklädda formen
Buljongen tillbaka i grytan, koka upp
I med gelatinbladen och vispa till dom löst upp
Låt svalna lite
Häll spadet över köttet.
Ställ kallt att stelna.
Stjälp upp. Dra av plasten. Skär i skivor.