Lammköttsoppa i pottan
Mina måttangivelser är ungefärliga
och kan skilja lite
mellan tycke och smak.
Detta behövs:
(blir ca 500
g klart)
1½ lit vatten
1½ msk kryddpeppar hel
1 msk salvia torkad
1 msk salt (+ ev mer att smaka av med)
Jag valde att göra detta till ett tvådagarsprojekt för att
få kyla och ta bort fettet från buljongen.
Men ni får 2 varianter på receptet
2 dagars varianten - gör så här:
Jag började med grytbitarna direkt från frysen
La det på gallret i botten på min Crock.Pot-multifunktionell
(Har du inget galler så lägg köttet på botten av grytan)
Häll ½ lit vatten över köttet (så saltet fastnar)
Tillsätt salt, kryddpeppar och salvia
Kör 7½ tim på låg
Ta upp grytbitarna (+ gallret) och avlägsna benen
Är grytbitarna för stora så skär ned dom och kyl
Lägg tillbaka benen i grytan
Tillsätt ½ liter vatten (så det täcker benen)
Kör 2 tim på låg
Öka effekten till hög och lätta lite på locket
Reducera ca 5-10 min
Sila buljongen och kyl över natten
Dagen efter, lyft bort "locket" på buljongen
Häll buljongen, ½ lit vatten, morot och rotselleri i grytan
Kör 4 tim på låg
Tillsätt köttet och purjo i grytan
Kör 1 tim på låg
När det är 10 min kvar, tillsätt ärtor och smaka av med salt
Kör klart
1 dags varianten - gör så här:
Jag började med grytbitarna direkt från frysen
La det på gallret i botten på min Crock.Pot-multifunktionell
(Har du inget galler så lägg köttet på botten av grytan)
Häll ½ lit vatten över köttet (så saltet fastnar)
Tillsätt salt, kryddpeppar och salvia
Kör 7½ tim på låg
Ta upp grytbitarna (+ gallret) och avlägsna benen
Är grytbitarna för stora så skär ned dom
Lägg tillbaka benen i grytan
Tillsätt ½ liter vatten (så det täcker benen)
Kör 2 tim på låg
Sila buljongen
Häll tillbaka buljongen + ½ lit vatten, morot och rotselleri
i grytan
Kör 4 tim på låg
Tillsätt köttet och purjo i grytan
Kör 1 tim på låg
När det är 10 min kvar, tillsätt ärtor och smaka av med salt
Kör klart