Ikväll bjuder jag på 2 recept
Förrätt:
Spenat och Skaldjurssoppa
Vitlökskrutonger
Detta behöver du till 2 port:
150 g babyspenat
2,5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2,5 dl grädde
1 dl skalade räkor eller dyligt
salt o vitpeppar (9 delar salt 1 del vitpeppar)
maizenaredning
Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningen
Tillsätt spenaten - låt sjuda under vispning ett par min.
Mixa allt noggrant - tillsätt grädde - låt sjuda ett par min.
Smaka av med salt och vitpeppar
ev red med maizena för att få den lite krämig
Servera med krutonger
Varmrätt:
Ostfylld Cevapcici med Ajvar, Lök & Spenatris
Detta recept har jag hittat på Flashback
Minns dock inte vem som hade lagt upp det
Färdig krydda finns bl.a på Willys |
Här tillverkar jag både små (30 g) och stora med ost i (60 g) |
Cevapcici
Orginalrecept från
Balkan
Cevapcici är ungefär
grillade järpar som rätt tillagade överglänser många andra maträtter. Tänkte
därför tipsa om rätt tillagningsmetod.
Till 4 personer (vuxna män som gillar mat)
Tag ca ett halvt kilo lammfärs och ett halvt kilo nötfärs och blanda väl.
Till 4 personer (vuxna män som gillar mat)
Tag ca ett halvt kilo lammfärs och ett halvt kilo nötfärs och blanda väl.
Det går tex alldeles utmärkt, för att inte säga
ÄNNU bättre att blanda lamm- och älgfärs (detta
görs här hemma av naturliga orsaker).
En halv till en deciliter mineralvatten eller friskt källvatten, ned i färsen
Två-tre påsar Cevapkrydda (finns hos välsorterade mataffärer
Forma små korvar av smeten, och pressa dem i handen så de blir fasta och håller för grillningen
Tänd grillen
Hacka gul lök, rejält mycket, ca en lök per skaft och lägg upp på tallrik
Tag fram din stora burk Podravka Ajvar Relish (inte nån mild skitvariant som smakar nada) och klicka ut en dryg deciliter på varje tallrik.
Grilla nu cevapcicin, inte längre än att de precis är genomgrillade,
En halv till en deciliter mineralvatten eller friskt källvatten, ned i färsen
Två-tre påsar Cevapkrydda (finns hos välsorterade mataffärer
Forma små korvar av smeten, och pressa dem i handen så de blir fasta och håller för grillningen
Tänd grillen
Hacka gul lök, rejält mycket, ca en lök per skaft och lägg upp på tallrik
Tag fram din stora burk Podravka Ajvar Relish (inte nån mild skitvariant som smakar nada) och klicka ut en dryg deciliter på varje tallrik.
Grilla nu cevapcicin, inte längre än att de precis är genomgrillade,
de får inte bli torra.
Lägg upp på tallrikarna tillsammans med lök och ajvar
Lägg upp på tallrikarna tillsammans med lök och ajvar
Njut.
Runes kommentarer:
Kryddan ska ju finnas i välsorterade butiker - tyvärr inte i Vännäs och vi har skapligt välsorterade butiker här - men på Willys hittar ni kryddan.
Jag använde nötfärs och 3 påsar krydda - det behövs tycker jag.
Jag stekte i smör och rapsolja - funkar bra
Man kan köpa dessa på Lidl som helfabrikat och smakar ungefär lika - men till halva priset - men dom är inte hälften så saftiga som du gör själv.