Hästtjälknöl (tjälknul) 4 port
Ingredienser
Lag:
1 tsk strösocker
1 tsk krossad
svartpeppar
2 tsk timjan
Tillagning:
Sätt ugnen på 70-75°C
Lägg den frysta steken i en ugnsfast form, gärna på ett
galler.
Låt steken stå nertill i ugnen 8-15 timmar beroende av vald
ungstemperatur och kötttbitens vikt (1-10 kg ).
En köttermometer kan stickas in efter några timmar, när
köttet har tinat.
Jag körde till 63°C
innertemp, då är det blodigt,
65-67°C innertemp kan vara bättre om du vill ha köttet rosa
och 72-75°C
helt genomstekt.
Lag:
Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det
koka upp.
Lägg köttet i den heta lagen i en trång bunke när den är
klar.
Låt köttet i lagen kallna i rumstemp i ca 1½ timme. Ställ
sedan in den i kylen
Låt köttet ligga i lagen ca 4-6 timmar. Om köttet ligger
längre i lagen blir köttet alldeles för salt.
Skär köttet i tunna skivor och servera.
Hästtjälknul
Kantarellsås
Rostad potatis
Svartvinbärsgelé