Köks Fakta

måndag 18 september 2017

Gräddig Hästbiff - Recept


Gräddig Hästbiff - Detta behövs:
700 g hästköttfärs
140 g finhackad gul lök smörfräst (1 st)
1-1½ tsk salt
1 msk hel kryddpeppar mortlas
½ tsk rosmarin mortlas
1 st ägg
½ dl ströbröd
1½ dl grädde
smör och rapsolja till stekning

Gör så här:
Stek löken på låg värme i rapsolja ca 15 min till mjuk o glansig
(utan att den bränns)
(det går att fuska med 1 msk lökpulver, men.....)
Ställ åt sidan och låt kallna
(blanda inte varmt och kallt)

Rör ihop ingredienserna - överarbeta inte smeten - då blir den seg.
Gör ett stekprov - krydda extra om det behövs

Jag brukar låta smeten svälla i kylen någon timme

Dags att forma och steka biffarna
Jag tycker biffarna blir lagom stora om man använder ett dl mått (ca 90 g)

Hetta upp rapsolja, tillsätt smör
När det slutar fräsa, minska värmen till effekt 3 (av 6)
Stek biffarna i ca 3 min/sida på medel värme
Efterstek biffarna i 200 graders ugn
ca 7 minuter tills 69 gr innertemp

Done


Gräddig Hästbiff
Gräddsås
Hemmagjord svartvinbärsgelé (sylt)
Råstekt Potatis