Köks Fakta

fredag 19 maj 2017

Fisk & Broccoligratäng med Duchesspotatis - Recept

Jag var så sugen på fisk.
Men inte som jag brukar tillaga den.
Så det blev en fisk & broccoligratäng med duchesspotatis.


Fisk & broccolistuvning - Detta behövs:
330 g vit fisk (jag hade pangasiusfilé)
100 g broccoli
50 g purjolök
3 dl créme fraische
1 st fiskbuljongtärning
1 tsk kycklingkrydda (knorr)
maizena redning

Duchesspotatis - Detta behövs:
6 stora potatisar
1 dl grädde
60 g smör
2 st äggulor
curry
salt

Börja med potatisen för den tar längst tid:
Och medan potatisen kokar så förbered stuvningen


Duchesspotatis - Gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av.
Koka under tiden upp grädden med smöret
Mosa potatisen med hjälp av en ballongvisp.
Blanda ner smör och grädde. Vispa till ett slätt mos.
Tillsätt lite mera smör om det blir för tjockt
Smaka av med curry och baskrydda


Fisk & broccolistuvning - Gör så här:
Vispa upp créme fraische (för att slippa klumpar)
Koka upp och vispa i fiskbuljongen och fiskkryddan
Red med maizena till rätt tjock konsistens
(det ska vara en stuvning inte en sås)
Ställ åt sidan
Skär fisk och broccoli i bitar,
Skär purjon i små bitar
Blanda ihop

Färdigställ:
Spritsa duchesspotatis runt kanterna på en smörad gratängform
Häll fisk och broccolistuvningen i mitten på gratängformen
Gratinera i ugn 200-225 grader 15-20 min


Servera