Köks Fakta

lördag 2 juli 2016

Vegetarisk Krämig Pastagratäng - Recept


Visst är det dags för Vegetariskt igen !!!

Tänkte göra en liten form, men det blev 4 portioner

Ostkrämig Pasta & Veggratäng 2016 

Det här är en variant av den jag gjorde till
vegetarianerna på Liljaskolan när jag jobbade där.
Den var omtyckt

Ingredienser 4 port
300 g spagetti, delas i tre delar
150 g morot, skuren i smala stickor, förkokas 5 min
100 g rödlök, halverad grovskivad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
250 g blomkål, skuren i småbitar
200 g broccolibuketter, skuren i småbitar
50 g gröna ärtor
100 g grön sparris, skuren i bitar
baskrydda (1 del vitpeppar, 9 del salt)
100 g ost, riven till topping
ostsås (se recept nedan)

Ostsås
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
200 g lagrad ost, riven
125 g mozzarellaost, riven ost,
baskrydda


Gör så här:
Koka pastan, kyl och låt ligga i kallt vatten
Hetta upp en stor gryta, gärna belagd
Fräs lök och morot till rödlöken är glansig
Tillsätt vittlöken och fräs lite till
Krydda lätt med baskrydda
Pudra mjölet över lök och morot, vispa ihop
Tillsätt mjölken i omgångar till den tjocknat
Koka upp under omrörning och sjuda i 3-5 minuter
Smaka upp med baskrydda -
Det ska vara väldigt salt för det kommer mycket mer som är okryddat
Rör ned blomkål, broccoli, sparris och gröna ärtor
Rör ned osten till såsen
Häll av pastan vätskan och rör ned den i såsen
Blanda väl och häll i gratängform
Toppa med riven ost



Gratinera i 200° varmluftsugn i ca 20 – 30 minuter. (vanlig ugn + 25°) - Till gyllenbrun färg


 Servera med
En klick chilisause
ev lingonsylt
och grönsaker



Gott och enkelt