Köks Fakta

söndag 17 april 2016

On Tour - Sushimeny - 3 rätters - Recept


Det är extremt sällan jag lämnar min trygga lya
Men med vattenskada i huset så var det skönt att komma hemifrån
Och ännu roligare att få träffa mina vänner
Åke och Marianne

Och få laga käk med Åke




Förrätt - Kloster Eberbach Riesling Kabinett  5810-01 
Huvudrätt - Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve  5244-01
Efterrätt - Castiôn Moscato d'Asti  7873-01

Pekingsoppa med Åke och Rune
Knappast ett välbeprövat recept

Eftersom Åke hade skickat ned ett kyckling i tryckkokaren och gjort buljong när jag kom så hade vi så pass mycket kyckling att vi struntade i fläskköttet, se orginalrecept längst ned i inlägget


Pekingsoppa Detta behövs:
4 torkade shiitake svampar, 2,5-4 cm i genomskärning
1 dl bambuskott, finstrimlag
1,5 dl shitake buljong (vätskan man lägger svampen i innan tillagning)
5-7 dl hönsbuljong
1 tsk salt
2 msk kinesisk soja
2 msk ljus vinäger
1½-2 dl findelad kyckling
1 dl gröna ärtor
2 st salladslök, finstrimlad
2 msk majsena upplöst i 3 msk kallt vatten
1 lätt vispat ägg
2 tsk sesamolja
2 msk japansk soja

Pekingsoppa, Gör så här:
Låt svampen dra i 1,25 dl varmt vatten i 30 minuter. Häll bort vattnet.
Rensa med en huggare eller vass kniv bort de sega stjälkarna och strimla hattarna. Lägg dem på en skärbräda en och en och skär dem först i lövtunna skivor och sedan i smala strimlor.
Låt bambuskotten rinna av och skölj dem i kallt vatten.
Strimla dem lika fint som svampen.
Sätt inom räckhåll: ingredienserna ovan, buljong, salt, sojasås, peppar, vinäger, majsenaredning, ägg, sesamolja och lök.

Blanda i en tjockbottnad gryta buljong, salt, sojasås, svamp, bamuskott och kyckling koka upp över hög värme, sänk sedan värmen till låg, täck med lock och låt soppan sjuda i 3 minuter. Tillsätt vinäger och soja. Koka upp igen. Rör om i majsenaredningen och tillsätt den till soppan. Rör om ett tag tills soppan tjocknar, häll sedan långsamt i det vispade ägget under försiktig omrörning. Tag grytan av värmen och häll upp den i en soppskål. Rör ner sesamolja och strö löken ovanpå. Servera genast.

Typ så gjorde vi... ehhhh

Toka i köket - Rune & Åke
Marianne hade det inte lätt

---------

Kockens Chilisoppa till Sushi 2016



Chilisoppa, Detta behövs:
4,5 dl hönsbuljong, färdigkokt (vi hade hemkokt)
( 1 hönsbuljongtärning + 4,5 dl kokade vatten )
1 burk skalade tomater eller krossade
½ morot, finhackad
1 stortå ingefära, färsk, skapad och finhackad
( ca 1-1½ msk torkad ingefära )
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika hackad
½ grön chili finhackad
Socker och salt att smaka av med

Chilisoppa, Gör så här:
Blanda allt i en gryta förutom socker, salt och chili ?

Nu finns det 2 vägar att gå
Lägger du i chilin nu så blir den lite hetare men du får en djupare chilismak
Lägger du i den efter 2-2,5 timmar blir det lite mildare

Låt sjuda i 2,5- 3 timmar
Mixa väl, gärna i matberedare - sila genom en vanlig sil, pressa med sked

Smaka av med socker och salt

Serveras som dryck till sushi


Sushi

4 port

Sushi, Detta behövs:
2,5 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 msk strösocker
1 tsk salt
2-3 msk risvinäger
2-3 msk mirin
125 g rökt lax, forell eller sashimi-tonfisk
1 liten skalad gurka
4 st nori plattor
3 msk inlagd ingefära eller grönsakspickels
wasabipasta till smaksättning
shoshoyu, som dippås

Man kan ha extremt tunnskivade stickor av morot och avokado oxå om man vill
Nämner inte något om det nedan


Sushi, Gör så här:
Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet  är klart.
Låt riset rinna av ordentligt.

Lägg ris och vatten i en medelstor gryta,
Låt ligga i blöt minst 30 min

Koka upp, skruva ner värmen och låt sjuda utan lock i 4 – 5 min eller tills allt vatten kokat in.
Sätt på locket och sänk till mycket låg värme och koka ytterigare 4 – 5 min.
Ta plattan från spisen och låt svalna under lock 10 min.

Blanda strösocker, salt, mirin och risvinäger.
Häll blandningen över riset.
Blanda ordenligt med trägaffel utan att mosa riset

Skär laxen i tunna strimlor.
Skär gurka i 5 cm långa stavar.

Arbeta på ett plant underlag och lägg en nori platta på en sushiduk eller en bit bakplåtspapper.
Lägg duken eller papperet med den längsta sidan uppåt.
Bred en ¼ - del av riset över halva noriplattan. Lämna en 2 cm bred kant runt tre av sidorna.

Lägg en mycket tunn rand av wasabi-pastan i mitten på riset.
Lägg en ¼ del av fisk, gurka samt ingefära ovanpå wasabin.

Ta duken eller papperet till hjälp för att rulla ihop noriplattan så att riset omsluter de övriga ingridienserna.
Tryck ihop noriplattans kanter för att tillsluta rullen.
Använd en mycket vass kniv för att skära rullen i 2 cm breda rundlar.
Upprepa med dom återsående ingridienserna.

Serveras med shoshoyu/japansk soya, picklad ingefära och extra wasabi som dippsås

Hållbarhet: Sushirullar kan förberedas upp till 4 timmar i förväg och förvaras övertäckta i kylskåp.
Skär rundlarna strax innan servering

Sushidukar går att köpa i asiatiska specialbutiker och används för att det ska gå lättare att rulla ihop sushin.

Shoshoyu är en japansk soya som är svagare och sötare än kinesisk


Japansk Omelett - TAMAGO YAKI

Bra att ha är en fyrkantig stekpanna, vi använde en billig belagd grillpanna
Men det går bra med en rund oxå

Japansk Omelett, Detta behövs:
4 ägg
en nypa salt
1 msk vatten
2 msk socker
2 tsk sojasås (shoyu)
olja till stekning

Japansk Omelett, Gör så här:
Vispa upp äggen i en skål tillsammans med en nypa salt.
Häll i vattnet och fortsätt att vispa tills äggsmeten är luftig.
Blanda sedan ihop socker och sojasås i en annan skål
Rör sedan försiktigt ner blandningen i äggen.
Värm upp en stekpanna på mellanvärme.
Olja pannan lätt och häll sedan ner en tredjedel av smeten, så att den täcker hela botten på pannan.
När omeletten nästan har stelnat, rulla, med hjälp av en smidig stekspade, ihop den mot dig. Lägg åt sidan
Upprepa 2 ggr
Om du vill kan du göra den lite tjockare och dela upp på 2 stekningar istället.

Här finns 2 vägar att gå

Alt 1:
Lägg rullarna åt sidan att kallna, skär skivor på tvären och servera med din sushi

Alt 2
Ta sedan rullen/rullarna och lägg den på en rullmatta och rulla ihop den ytterligare. Pressa den försiktigt sa att den får en rektangulär form och ställ den att kallna. Skär sedan upp den kalla rullen i ca 25 mm tjocka skivor. 

Apelsinpannacotta med Chokladcrisp och Apelsinsås


Apelsinpannacotta, Detta behövs:
3 dl grädde
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker (inte vanilin)
1½ msk finrivet skal från apelsin
1 stort eller 2 små gelatinblad
1 knivsudd salt

Apelsinpannacotta, Gör så här:
Lägg gelatinbladet/en i iskallt vatten ca 15 mn
Koka upp grädde under omrörning med:
socker, vaniljsocker och salt
När det kokar tillsätt apelsinskalet (cest) och ta från spisen
Låt vila 5 min, sila av apelsincesten och hetta upp grädden hastigt
Ta åt sidan.
Krama ur vätskan ur gelatinet
Rör ned gelatinet i gräddblandningen

Häll upp i skålar så det börjar kylas
Får inte vara för varmt när du tillsätter den smälta chokladen

Chokladcrisp, gör så här
Vi hade småbitar av kvalitetschoklad 70% i en skål
Körde 30 sec i stöten micron och rörde om mellan varje varv
till chokladen var helt smält

När pannacottan fått stå ca 20 min rinlade vi smält chocklad på toppen med en sked i omgångar, inte för mycket åt gången - och inte för mycket choklad
Ställ i kyl minns 3- 4 timmar för att stelna

Och nu Apelsinsåsen

Apelsinsåsen, Detta behövs:
2 dl färskpressad juice av apelsin
(pressa själv av färska apelsiner)
1 dl ljus sirap
2-3 tsk maizena i kallt vatten omrört
1-2 krm apelsincest

Apelsinsåsen, Gör så här:
Koka upp juice och sirap
Reducera till 2/3 delar
Rör ned cest och red av med maizenan
Ställ åt sidan så den blir kall



---------

Suan La Tang "Pekingsoppa"
Välbeprövat recept
4-6 personer

Detta behövs:
4 torkade xiang gu (kinesiska svampar), 2,5-4 cm i genomskärning
2 skivor doufu, ca 1,5 cm tjocka och 7,5 cm i fyrkant
1,5 dl bambuskott
110 g benfritt fläsk
1 liter hönsbuljong
1 tsk salt
1 msk kinesisk soja
1 kryddmått malen vitpeppar
2 msk ljus vinäger
2 msk majsena upplöst i 3 msk kallt vatten
1 lätt vispat ägg
2 tsk sesamolja
1 finhackad cong eller späd purjolök med det gröna kvar

Förbered:
1. Låt svampen dra i 1,25 dl varmt vatten i 30 minuter. Häll bort vattnet. Rensa med en huggare eller vass kniv bort de sega stjälkarna och strimla hattarna. Lägg dem på en skärbräda en och en och skär dem först i lövtunna skivor och sedan i smala strimlor.
2. Låt bambuskotten och doufun rinna av och skölj dem i kallt vatten. Strimla dem lika fint som svampen.
3. Skär bort allt det feta från fläskbiten med en huggare eller vass kniv. Strimla också köttet, skär det först i så tunna skivor som möjligt och skär i 4-5 cm långa smala strimlor.
4. Sätt inom räckhåll: ingredienserna ovan, buljong, salt, sojasås, peppar, vinäger, majsenaredning, ägg, sesamolja och lök.

Tillagning

Blanda i en tjockbottnad gryta buljong, salt, sojasås, svamp, bamuskott och fläsk, koka upp över hög värme, sänk sedan värmen till låg, täck med lock och låt soppan sjuda i 3 minuter. Tillsätt doufu, peppar och vinäger. Koka upp igen. Rör om i majsenaredningen och tillsätt den till soppan. Rör om ett tag tills soppan tjocknar, häll sedan långsamt i det vispade ägget under försiktig omrörning. Tag grytan av värmen och häll upp den i en soppskål. Rör ner sesamolja och strö löken ovanpå. Servera genast.