Det är extremt sällan jag lämnar min trygga lya
Men med vattenskada i huset så var det skönt att komma hemifrån
Och ännu roligare att få träffa mina vänner
Åke och Marianne
Och få laga käk med Åke
Förrätt - Kloster Eberbach Riesling Kabinett 5810-01
Huvudrätt - Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 5244-01
Efterrätt - Castiôn Moscato d'Asti 7873-01
|
Pekingsoppa med Åke och Rune
Knappast ett välbeprövat recept
Eftersom Åke hade skickat ned ett kyckling i tryckkokaren
och gjort buljong när jag kom så hade vi så pass mycket kyckling att vi
struntade i fläskköttet, se orginalrecept längst ned i inlägget
Pekingsoppa Detta behövs:
4 torkade shiitake svampar, 2,5-4 cm i genomskärning
5-7 dl
hönsbuljong
1 tsk salt
2 msk kinesisk soja
2 msk ljus vinäger
1½-2 dl
findelad kyckling
2 msk majsena upplöst i 3 msk kallt vatten
1 lätt vispat ägg
2 tsk sesamolja
2 msk japansk soja
Pekingsoppa, Gör så här:
Låt svampen dra i 1,25 dl varmt vatten i 30 minuter. Häll bort
vattnet.
Rensa med en huggare eller vass kniv bort de sega stjälkarna
och strimla hattarna. Lägg dem på en skärbräda en och en och skär dem först i
lövtunna skivor och sedan i smala strimlor.
Låt bambuskotten rinna av och skölj dem i kallt vatten.
Strimla dem lika fint som svampen.
Sätt inom räckhåll: ingredienserna ovan, buljong, salt,
sojasås, peppar, vinäger, majsenaredning, ägg, sesamolja och lök.
Blanda i en tjockbottnad gryta buljong, salt, sojasås,
svamp, bamuskott och kyckling koka upp över hög värme, sänk sedan värmen till
låg, täck med lock och låt soppan sjuda i 3 minuter. Tillsätt vinäger och soja.
Koka upp igen. Rör om i majsenaredningen och tillsätt den till soppan. Rör om
ett tag tills soppan tjocknar, häll sedan långsamt i det vispade ägget under
försiktig omrörning. Tag grytan av värmen och häll upp den i en soppskål. Rör
ner sesamolja och strö löken ovanpå. Servera genast.
Typ så gjorde vi... ehhhh
Toka i köket - Rune & Åke |
Marianne hade det inte lätt |
---------
Kockens Chilisoppa till Sushi 2016
Chilisoppa, Detta behövs:
( 1 hönsbuljongtärning + 4,5 dl kokade vatten )
1 burk skalade tomater eller krossade
½ morot, finhackad
1 stortå ingefära, färsk, skapad och finhackad
( ca 1-1½ msk torkad ingefära )
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika hackad
½ grön chili finhackad
Socker och salt att smaka av med
Chilisoppa, Gör så här:
Blanda allt i en gryta förutom socker, salt och chili ?
Nu finns det 2 vägar att gå
Lägger du i chilin nu så blir den lite hetare men du får en
djupare chilismak
Lägger du i den efter 2-2,5 timmar blir det lite mildare
Låt sjuda i 2,5- 3 timmar
Mixa väl, gärna i matberedare - sila genom en vanlig sil,
pressa med sked
Smaka av med socker och salt
Serveras som dryck till sushi
Sushi
4 port
Sushi, Detta behövs:
1 msk strösocker
1 tsk salt
2-3 msk risvinäger
2-3 msk mirin
1 liten skalad gurka
3 msk inlagd ingefära eller grönsakspickels
wasabipasta till smaksättning
shoshoyu, som dippås
Man kan ha extremt tunnskivade stickor av morot och avokado
oxå om man vill
Nämner inte något om det nedan
Sushi, Gör så här:
Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet är klart.
Låt riset rinna av ordentligt.
Lägg ris och vatten i en medelstor gryta,
Låt ligga i blöt minst 30 min
Koka upp, skruva ner värmen och låt sjuda utan lock i 4 – 5
min eller tills allt vatten kokat in.
Sätt på locket och sänk till mycket låg värme och koka
ytterigare 4 – 5 min.
Ta plattan från spisen och låt svalna under lock 10 min.
Blanda strösocker, salt, mirin och risvinäger.
Häll blandningen över riset.
Blanda ordenligt med trägaffel utan att mosa riset
Skär laxen i tunna strimlor.
Skär gurka i 5
cm långa stavar.
Arbeta på ett plant underlag och lägg en nori platta på en
sushiduk eller en bit bakplåtspapper.
Lägg duken eller papperet med den längsta sidan uppåt.
Bred en ¼ - del av riset över halva noriplattan. Lämna en 2 cm bred kant runt tre av
sidorna.
Lägg en mycket tunn rand av wasabi-pastan i mitten på riset.
Lägg en ¼ del av fisk, gurka samt ingefära ovanpå wasabin.
Ta duken eller papperet till hjälp för att rulla ihop
noriplattan så att riset omsluter de övriga ingridienserna.
Tryck ihop noriplattans kanter för att tillsluta rullen.
Använd en mycket vass kniv för att skära rullen i 2 cm breda rundlar.
Upprepa med dom återsående ingridienserna.
Serveras med shoshoyu/japansk soya, picklad ingefära och
extra wasabi som dippsås
Hållbarhet: Sushirullar kan förberedas upp till 4 timmar i
förväg och förvaras övertäckta i kylskåp.
Skär rundlarna strax innan servering
Sushidukar går att köpa i asiatiska specialbutiker och
används för att det ska gå lättare att rulla ihop sushin.
Shoshoyu är en japansk soya som är svagare och sötare än
kinesisk
Japansk Omelett -
TAMAGO YAKI
Bra att ha är en fyrkantig stekpanna, vi använde en billig
belagd grillpanna
Men det går bra med en rund oxå
Japansk Omelett, Detta behövs:
4 ägg
en nypa salt
1 msk vatten
2 msk socker
2 tsk sojasås (shoyu)
olja till stekning
Vispa upp äggen i en skål tillsammans med en nypa salt.
Häll i vattnet och fortsätt att vispa tills äggsmeten är
luftig.
Blanda sedan ihop socker och sojasås i en annan skål
Rör sedan försiktigt ner blandningen i äggen.
Värm upp en stekpanna på mellanvärme.
Olja pannan lätt och häll sedan ner en tredjedel av smeten,
så att den täcker hela botten på pannan.
När omeletten nästan har stelnat, rulla, med hjälp av en smidig
stekspade, ihop den mot dig. Lägg åt sidan
Upprepa 2 ggr
Om du vill kan du göra den lite tjockare och dela upp på 2
stekningar istället.
Här finns 2 vägar att gå
Alt 1:
Lägg rullarna åt sidan att kallna, skär skivor på tvären och
servera med din sushi
Alt 2
Ta sedan rullen/rullarna och lägg den på en rullmatta och
rulla ihop den ytterligare. Pressa den försiktigt sa att den får en rektangulär
form och ställ den att kallna. Skär sedan upp den kalla rullen i ca 25 mm tjocka skivor.
Apelsinpannacotta med Chokladcrisp och Apelsinsås
Apelsinpannacotta, Detta behövs:
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker (inte vanilin)
1½ msk finrivet skal från apelsin
1 stort eller 2 små gelatinblad
1 knivsudd salt
Apelsinpannacotta, Gör så här:
Lägg gelatinbladet/en i iskallt vatten ca 15 mn
Koka upp grädde under omrörning med:
socker, vaniljsocker och salt
När det kokar tillsätt apelsinskalet (cest) och ta från
spisen
Låt vila 5 min, sila av apelsincesten och hetta upp grädden
hastigt
Ta åt sidan.
Krama ur vätskan ur gelatinet
Rör ned gelatinet i gräddblandningen
Häll upp i skålar så det börjar kylas
Får inte vara för varmt när du tillsätter den smälta
chokladen
Chokladcrisp, gör så här
Vi hade småbitar av kvalitetschoklad 70% i en skål
Körde 30 sec i stöten micron och rörde om mellan varje varv
till chokladen var helt smält
När pannacottan fått stå ca 20 min rinlade vi smält chocklad
på toppen med en sked i omgångar, inte för mycket åt gången - och inte för
mycket choklad
Ställ i kyl minns 3- 4 timmar för att stelna
Och nu Apelsinsåsen
Apelsinsåsen, Detta behövs:
(pressa själv av färska apelsiner)
2-3 tsk maizena i kallt vatten omrört
1-2 krm apelsincest
Apelsinsåsen, Gör så här:
Koka upp juice och sirap
Reducera till 2/3 delar
Rör ned cest och red av med maizenan
Ställ åt sidan så den blir kall
---------
Suan La Tang "Pekingsoppa"
Välbeprövat recept
4-6 personer
Detta behövs:
4 torkade xiang gu (kinesiska svampar), 2,5-4 cm i genomskärning
2 skivor doufu, ca 1,5 cm tjocka och 7,5 cm i fyrkant
1 tsk salt
1 msk kinesisk soja
1 kryddmått malen vitpeppar
2 msk ljus vinäger
2 msk majsena upplöst i 3 msk kallt vatten
1 lätt vispat ägg
2 tsk sesamolja
1 finhackad cong eller späd purjolök med det gröna kvar
Förbered:
1. Låt svampen dra i 1,25 dl varmt vatten i 30 minuter. Häll bort
vattnet. Rensa med en huggare eller vass kniv bort de sega stjälkarna och
strimla hattarna. Lägg dem på en skärbräda en och en och skär dem först i
lövtunna skivor och sedan i smala strimlor.
2. Låt bambuskotten och doufun rinna av och skölj dem i
kallt vatten. Strimla dem lika fint som svampen.
3. Skär bort allt det feta från fläskbiten med en huggare
eller vass kniv. Strimla också köttet, skär det först i så tunna skivor som
möjligt och skär i 4-5 cm
långa smala strimlor.
4. Sätt inom räckhåll: ingredienserna ovan, buljong, salt,
sojasås, peppar, vinäger, majsenaredning, ägg, sesamolja och lök.
Tillagning
Blanda i en tjockbottnad gryta buljong, salt, sojasås,
svamp, bamuskott och fläsk, koka upp över hög värme, sänk sedan värmen till
låg, täck med lock och låt soppan sjuda i 3 minuter. Tillsätt doufu, peppar och
vinäger. Koka upp igen. Rör om i majsenaredningen och tillsätt den till soppan.
Rör om ett tag tills soppan tjocknar, häll sedan långsamt i det vispade ägget
under försiktig omrörning. Tag grytan av värmen och häll upp den i en soppskål.
Rör ner sesamolja och strö löken ovanpå. Servera genast.