Köks Fakta

måndag 25 april 2016

Grillfest, Pepparsås, Sparris, Beadressing, Coleslaw - Recept


Och så var det dags för en tradition

Mina vänner från Örnsköldsvik kommer upp på
Grillpremiär och öppning av Fasta Paviljongen



Kvällen före:
Jag hade 2 kg skivad Karré med ben

Benen skar jag loss och kokade fond på med lite grönsaker

Köttet rubbade jag med BeefDust, la i påse och lät ligga över natt i kyl





Detta kan oxå med fördel förberedas dagen före:

Hemlagad Majonnäs
2 äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
4 dl matolja
salt och vitpeppar

Majonnäs - Gör så här
1.Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
2. Blanda äggulor, vitvinsvinäger och senap i en skål - vispa ihop
3. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
4. Smaka av med salt och peppar.
 Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
5. Det går även bra att köra alltsammans i en mixer.

Alt: (Kör ner mixerstaven i botten och kör igång.
Jobba försiktigt upp och ner med staven och snabbt har allt blandat sig.
Täck över och ställ i kyl och smaka av dagen efter med mer syra eller sälta om det behövs.)

Beamajo med chilisting
1 dl Majonnäs
1,5 tsk dragon i vitvinsvinäger
1 tsk dragon
1 msk finhackad persilja
1 nypa vitpeppar och en nypa salt.
2-3 droppar tryffel olja
½ tsk sambal olaek
Blandas

Coleslaw:
500 g vitkål, finstrimlad
1 st morot, grovriven

Coleslaw Dressing:
1 dl majonnäs
1 dl créme fraische
1 tsk svartpeppar, grovmald
3 msk Johnny senap original
en nypa socker
Blanda samman ingredienserna till dressingen och blanda den med kålen.
Smaka av med salt, grovmald peppar och ev. mer senap
Täck och ställ i kyl så den får ta ihop sig några timmar - gärna över natten

-------------

Grillpremiärdagen 
börjar med en liten tapaslunch


Då kör vi
Glace
Till glasering:
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk Colmans senapspulver
2 msk svensk senap
3 msk honung
2 msk kalvfond
2 msk chilisås
2 msk ketchup
2 msk teriyki sause
2 msk malen ingefära
1.5 tsk salt

Glace - Gör så här
Blanda alla ingredienserna och koka upp.
Ställ åt sidan till dess det är dags för grillning



Kockens Pepparsås - Du behöver
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
2 tsk grönpeppar
2 tsk rosépeppar
1 tsk flingsalt
1-2 msk smör
1 msk rapsolja
1 tsk tomatpuré
2 msk rödlök, finhackad
½ tsk dragon i vitvinsvinäger
1 msk kalvfond konc (vi hade hemkokt av karré)
3 dl vatten
1 dl rödvin
2 msk konjak
3 dl grädde
Smaka ev. av med salt
Red med maizena



Pepparsås - Gör så här
Stöt pepparsorterna och saltet grovt i mortel.
Rosta pepparsorterna och saltet i en varm, såspanna, (sauteuse)
Tillsätt smör, olja och tomatpuré, fräs hastigt
Tillsätt löken och dragon och fräs hastigt medan du vispar
Slå på kalvfond, vatten, rödvin, konjak
Låt koka ihop i ca 10 min.
Slå sedan i grädden och låt sjuda ytterligare i ca 10-15 min.
Smaka ev. av med salt
Red med maizena



Köttet på grillen, och när det är nästan klart penslar jag rikligt med glace och vänder flera ggr samtidigt som jag penslar - Klart - nu äter vi


Efterrätt blev smördegsinbakad Nutella


Någonting att äta - Någonting att dricka





Nu låter jag grabbarna avsluta detta inlägg