Köks Fakta

söndag 14 juni 2015

Potatismuffin, Choklad, Humus, Tzaziki, Hälsobröd, Grillning, Burgare, Fågel

Idag blir det ett långt inlägg - med massor av recept

Igår kom polaren Janne och hälsade på
ör att lira lite, grilla och diskutera meningen med livet


----------------------------------
Idag bjuder Janne Püschel på 2 recept

 
Tzaziki
1/2             gurka
2 dl            grekisk yoghurt
2 klyftor    vitlök, rivna
1 krm        svartpeppar
1/2 tsk       salt

Dela gurkan, dra ur kärnona, grovriv,
Lägg i sil och salta, låt vätska dra ut, pressa ur det sista,
Blanda med yoghurt, vitlök, och svartpeppar
Låt stå kallt och dra.







Kyckling med indiska dofter
3 kycklingklubbor och en kycklingfilé

Marinad
1 tsk          tio kryddors curry,
2 tsk          masala
2 dl            matyoghurt
1/2 tsk       salt
Blanda marinaden
Lägg kycklingen i dubbla fryspåsar
Häll över marinaden
Knyt ihop, marinera i minst ett dygn

Sedan är det bara att köra i ugn eller grilla till dess du har innertemp 70 grader




----------------------------------


Humus - enkel och god
Ingredienser:
1 burk       Kikärtor, sköljda och avrunna  (410 g/250 g avrunna)
½-1 msk   Real lemon
4-5 msk    Olivolja
1 st            Vitlöksklyfta, riven
1 tsk          Salt
1/2 tsk       spiskummin
4 msk        Tahini (sesampasta)
2-5 msk    Vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Gör så här:
Kör kikärtorna med allt utom vatten i en matberedare eller en handmixer.
Blanda röran rejält slät.
Vill du ha den tunnare tillsätt vatten
Smaka av med salt.

Garnering
Olivolja
Kikärtor
Chiliflakes eller paprikapulver (går att uteslutas)

Mitt recept är lite annorlunda än orginalreceptet som du hillar i länken


----------------------------------

Potatismuffins
Ingredienser 4-5 portioner
Ca 600 g potatis
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor rivna
1/2 tsk          grovmalen svartpeppar
20 gr             smör
2 st                tomater i 5 mm skivor
2-300 g        riven ost
                      baskrydda






Gör så här
Skiva potatisen, tunt
Fräs vitlöken, hastigt
Tillsätt mjölk grädde och potatis
Ge det ett uppkok
Smaka av med baskrydda och svartpeppar
Låt sjuda 5 min under omrörning
Sleva upp i muffinsformar
(jag hade dubbla så dom skulle hålla ihop bättre)
Lämna lite utrymme överst

Gratinera i 200 graders ugn i 20 min
Ta ut ur ugn
Så här långt kan du förbereda inför morgondagen om du vill

Innan den ska in i ugnen igen så
Toppa med en tomatskiva och rejält med riven ost
Gratinera i 200 graders ugn i 20 min

Låt den stå och ta ihop sig en stund medan du förbereder resten


----------------------------------


Gårdagens Grillmiddag med Efterrätt

Kyckling med indiska dofter
Potatismuffin
Tzaziki
Humus
Chokladpannacotta med Jordgubbssalsa


Samt ett gott vin till det



----------------------------------



Chokladpannacotta med Jordbubbssalsa
Denna tillverkas i 2 steg
2 port. 

Ingredienser 2 port
lager 1
lager 2
gelésocker multi
1 msk
1 msk
vaniljsocker
1 tsk
1,5 tsk
cacao
5 msk      
2 msk
grädde
2 dl
2 dl

Lager 1 gör så här:
Blanda samman ingredienserna
låt koka i 30-40 sek
Häll upp i glas, sätt in i kylskåp för att börja stelna.





Nu börjar du om direkt med lager 2
Blanda samman ingredienserna
låt koka i 30-40 sek
Låt svalna något. Fördela lager 2 över den lager 1.
Ställ i kylskåp tills de skall ätas

Jordgubbssalsa:
Jordgubbar (färska) 12,0 styck 
Basilika (torkad) 1 msk 
Balsamvinäger 3,0 msk 
Vaniljsocker 1 msk
Sambal olaek  1/2 tsk
Blanda allt utom jordgubbar som skärs i bitar och blandas med vätskan sedan
Låt stå kallt och vila till servering

Ställ glasen med pannacottan i mitten på en tallrik. 
Skeda jordgubbssalsa ovanpå pannacottan. 
Servera


----------------------------------
Dagen efter - idag med andra ord

Eftersom jag tänkte att det skulle vara bra med ett gott bröd till frukost 
Sä hade jag varit förutseende och bakat detta goda grova brödet med aprikoser

Enkelt och nyttigt bröd
2 dl            fiberberikade havregryn
5 dl            vetemjöl
2 dl            solroskärnor
2 dl            hackade torkade aprikoser )
2 tsk          bikarbonat
1 tsk          salt
4 dl            filmjölk
0,5 dl        flytande honung
0,5 dl        lingonsylt

Blanda alla torra varor i en bunke
Rör i yoghurt, honung och lingonsylt
Klicka ned smeten i en smord avlång form (1 liter )
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 45 - 60 minuter

Stjälp upp och låt svalna under bakduk



----------------------------------

Och innan Janne skulle åka hemöver så bjöd jag på lunch

Kockens Hamburgare
800kg nötfärs
Blandas snabbt med
2 tsk potatismospulver
1 st ägg
2 msk chilisause
2-3 tsk baskrydda

Blandar du för länge blir smeten seg = inte bra
Väg burgaren till den vikt du vill ha den och rulla ihop färsen
Platta till burgare mellan i en påse eller mellan smörpapper
gör den så tunn du kan utan att den spricker
Styckfrys över natten och förpacka dagen efter
Kanon att bara plocka ur frysen och lägga på grillen

Idag öste jag på massor av American BBq krydda
Du väljer vilken du vill ha

Dagens Lunch

Kolgrillad 200 gr Cheeceburgare
Hammagjord Dressing
Rå lök & Sallad

Vill ha mer nu



Tack för denna gång
Hoppas ni hittade något som inspirerade.