Köks Fakta

lördag 19 oktober 2019

Veg: Morotssoppa - Recept






Veg: Morotssoppa

350 g morot, skuren i små bitar
5 g vitlök, riven (1 st)
½ tsk tomatpuré
20 g smör
5 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar

Hetta upp smöret i en gryta, fräs tomatpuré hastigt.
Tillsätt morot och vitlök, fräs hastigt.
Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Ge det ett uppkok, sätt på lock och låt sjuda i ca 35-40 min.

Mixa slätt - om du vill ha den tjockare så red med lite maizenaredning.

Servera med en klick turkisk yoghurt och smörstekta vitlökskrutonger.

fredag 11 oktober 2019

Veg; Rödbetssoppa – Enkelt recept


Jag och min vän Carina gjorde soppa tillsammans idag


Typ Borsjtj fast vi hade förkokta rödbetor.

340 g förkokta rödbetor (4 st) tärnade
100 g morot, strimlad
100 g gul lök, finhackad (1 st)
150 g vitkål, strimlad
10 g vitlök, riven (2 st)
20 g smör
1 lit vatten
4 st grönsaksbuljongtärningar
1 tsk grovmald svartpeppar

Hetta upp smöret i en gryta, fräs morot, lök, vitkål och vitlök.
Tillsätt vatten, rödbetor, buljongtärningar och svartpeppar.
Ge det ett uppkok, sätt på lock och låt sjuda i ca 35-40 min.
Servera med en klick turkisk yoghurt och smörstekta vitlökskrutonger.