Köks Fakta

onsdag 16 augusti 2017

Luftiga Tekakor - Recept


 

Recept på 12 st Tekakor

Ingredienser:
50 g smör eller ½ dl flytande smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk socker
720-780 g vetemjöl eller vetemjöl special (12-13 dl)

Gör så här:
Smält det fasta smöret i en kastrull
Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).
Används flytande margarin, värm enbart mjölken.

Smula sönder jästen i en bunke.
Rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, (ev flytande margarin)
salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Jäs degen övertäckt ca 30 min.

Dela degen och forma 2 längder. Dela varje längd i 6 bitar och forma runda bullar. Kavla eller platta med handen ut dem till tunna runda kakor. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Nagga kakorna med gaffel eller brödnagg.

Jag kavlade ut hela degen på plåten och körde den så


Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.

Lägg på galler med bakduk på så det får svalna