Köks Fakta

tisdag 26 juli 2016

Gräddstuvad Skavgryta med doft av skogen

Hade tänkt skriva att det var vildgris skavgryta
Och som skoj säga att det var en tamgris som vi retade
Men det var ju inget roligt....

Skämt åtsido.... här kommer bilder och recept
Gräddstuvad Skavgryta med doft av skogen

Du behöver en stekpanna/stekgryta med lock


2-3 mk rapsolja
100 g gul lök, grovhackad (1 gul lök)
1½ msk tomatpuré
1 msk enbär
1 msk kryddpepparkorn
½ dl torkade trattkantareller
2 msk smör
400 g fläskschnitzel, bankad och strimlad
1 dl vatten
1 st köttbuljongtärning (valde mellan kyckling & grönsaks)
2½ dl grädde
1½ msk mrs chengs muschroom soy
baskrydda till avsmakning

Krossa enbär, kryddpeppar och torkad svamp med mixern
Hetta upp stekpannan med olja
Tillsätt löken och minska värmen rejält
Stek i ca 10 min utan att det bränns
Tillsätt kryddkrossen och tomatpurén
Stek en stund - tillsätt smöret och öka värmen till max
Tillsätt köttet och stek på hög värme ca 5 min
Vänd på köttet ofta så det blir stekt runt om


Tillsätt vatten och buljongtärning - minska värmen till hälften
Låt puttra några minuter
Tillsätt grädden och sojan - ge det ett uppkok under omrörning
Minska värmen till läge 1/6 Lägg på lock
Låt sjuda 15 min


Lyft locket och öka värmen till 3/6
Låt sjuda ihop - rör om då och då
När såsen är trögflytande
Smaka av med baskrydda

Servera

Gräddstuvad Skavgryta med doft av skogen
Smörstekt kulpotatis
Lingonsylt
Snittgurka