Jag blev inspirerad
häromdagen när jag kollade på "Diners, drive-ins and dives" på TV10 -
tyvärr hann jag inte riktigt med - men har försökt göra något liknande - och
vet ni vad - jag tyckte det blev väldigt gott
Lasagne Trippel-D
Hade dock lite
problem - för att jag lyckades bränna tomatsåsen - så den fick jag ju börja om
med - men den nya såsen blev ju bättre så det var ju bra
3 msk olivolja
3 msk oregano,
torkad
1 tsk basilika,
torkad
2 tsk salvia, torkad
2 tsk fänkålspulver
2 tsk rosmarin
2 tsk svartpeppar
grovmald
Spara till avslut av
köttfärssås
3 msk vetemjöl
½-1 tsk salt
Köttfärssåsen - Gör
så här:
Hetta upp olivoljan
Tillsätt lök och
vitlök - minska värmen
Låt karamelisera ca
10-15 min utan att det bränns - rör ofta
Höj värmen och
tillsätt köttfärsen
Bryn under långsam
omrörning
Tillsätt 5 dl vatten
köttbuljongtärningar, oregano, basilika, salvia, fänkålspulver, rosmarin,
svartpeppar
Koka upp under
omrörning
Sänk värmen till låg
- sätt på lock
Låt sjuda ca 1½-2
tim - rör om ibland.
Tillsätt chilisås,
låt sjuda 5 min
Vispa ihop redningen
- mjöl och vatten
Rör ned redningen i
köttfärssåsen
Låt sjuda i 5 min
under lock
Smaka ev av med salt
Klart - ställ åt
sidan till montering
Tomatsåsen - Detta
behövs
1½ tsk vitlökspulver
(hade ju slut klyftor)
1½ msk oregano
ev salt till
avsmakning
Tomatsåsen - Gör så
här:
Häll tomatkross och
vatten i en kastrull/gryta
Rör om - låt sjuda 1
timme - Rör om då och då
Tillsätt
vitlökspulver, oregano, chilisuse, buljong
Har du färsk vitlök,
fräs den innan tomaterna tillsätts
Låt sjuda 1-3 min
under omrörning
Smaka ev av med salt
Klart - ställ åt
sidan till montering
Ostfyllningen
650 gr riven ost
Varav ca
250 gr mozzarella
300 gr hergårdsost,
lagrad
100 gr cheddar
Den här lasagnen
blir bäst med färska lasagneplattor
Men jag hade inga
hemma så jag förkokade mina i 5 min
i saltat vatten med
mycket rapsolja
Den som reagerar
över den lilla formen - det är för att det är bara jag som äter - receptet är
skrivet för n 3-3½ litersform
Då monterar vi i
smord form:
Lager:
1: Tomatsås - pasta
2: Tomatsås -
köttfärs - riven ost - pasta
3: Tomatsås -
köttfärs - riven ost - pasta
4: Tomatsås -
köttfärs - riven ost - pasta
5: Riven ost - se
till att det täcker rejält
Kör i ugn 200 gr
(varmlufts ugn + 25 i vanlig ugn)
20 min - kolla
lasagnen med tandpetare - ska inte vara motstånd
Om det behövs
Täck med folie och
kör till den är klar
Kolla med tandpetare
Ta ut ur ugn och låt
vila ca 15 min så den tar ihop
Servera med en god
sallad